МНОГОКАТНА ПИТКА
Питката,която видях в блога на Елена Цекова,ме впечатли много. И този път не мина без размишления и започвайки от заглавието се върнах в годините когато изучавайки история сме споменавали възрожденски къщи на два ката.Моята свекърва употребява все още това понятие. А в терминологичните речници се обяснява с няколко смисъла. В случая ме устрои понятието слой и затова назовах и моя вариант на питката многослойна . Когато адаптирах рецептата към моята кухня и я направих на вилата на село , поканих жени от селото. Разчупихме я и те възкликнаха: "Това е катена питка".
И така вече окончателно се оформи наименованието на моята питка"Многокатна ".
ПРОДУКТИ
500гр. брашно
250мл.кисело мляко
50мл.газирана вода
1 яйце
1ч.ч./200мл./ масло и олио
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сол
1ч.л.сода за хляб
1ч.л.оцет
300гр.сирене
ПРИГОТВЯНЕ
Сухите съставки /брашно,бакпулвер,сол/се смесват.
Мокрите съставки /кисело мляко ,сода и оцет / също се смесват.Водата и яйцето се разбъркват и прибавят към млякото.
От сухите имокри съставки се омесва гладко тесто,което се намазва обилно с част от мазнината.
Разделя се на 8 топчета. Ако правите 2 питки, разделяте тестото на 16 топчета.
Взима се първото топче и се разплесква с ръка на малко кръгче,което се намазва с мазнина и поръсва със наситнено сирене.
Следващото топче се разплесква на малко кръгче и се маже само с мазнина,като се слага върху първото кръгче.Така се процедира с останалите топчета,като сирене се поставя през кръгче.
Когато всички 8 кръгчета са напластени ,тестото се загръща от двете страни,както е показано и след това и от по-късата страна по същия начин.
Полученото тесто се дооформя и обръща от обратната страна.
Питката се слага в тава с диаметър 26-28 см . и се пече в заграта на 170° C фурна около 30-35 минути.
Бърза и много вкусна питка,която е най-добра топла със ароматни подправки.
Ето как изглежда отвътре
Може и с допълнително сирене😉!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако правите две питки тавичките са по-малки. Например с d= 15 см.
ОтговорИзтриванеПосоченият диаметър в статията е за една питка.