МЕКИЦИ ОТ БЪРКАНО ТЕСТО
Мекиците имат приоритет в нашето семейство.Съпругът ми ги обожава, децата ги харесват и хапват с удоволствие ,само аз често ги избягвам заради здравословни съображения.
Това не означава, че заради себе си трябва да лишавам и другите Така че правя винаги когато някой поиска.
Аз съм от третото поколение,което умее да прави мекици в нашето семейство.
Майка ми и баба ми по майчина линия правеха винаги тънки и много хрупкави мекици. Аз продължих традицията,но привнесох и нови форми при приготвянето им.
Напоследък обаче като че по-приемливи се оказаха по-дебелите и пухкави мекици. Такива правеше свекърва ми. Тя не използваше брашно при оформянето им,а си топеше ръцете в разбито яйце и така успявяше да работи лесно с твърде мекото тесто.
Аз се пристрастих известно време и към мекиците, които правих с био продукти.
Те се правят много лесно, но изискват продължително втасване през нощта.
Но сега открих,че могат да се направят пухкави и много вкусни мекици и чрез втасване за час. Тестото не се меси, а само се бърка. И, което е особено
важно ,че не се оставя маята да шупне.Всичко се разбърква, втасва и се пържат мекици, като ръцете се топят в мазнина.
Споделям рецептата защото направата е много по-бърза и лесна. А мекиците стават невероятни.
ПРОДУКТИ
350 гр. брашно
5 гр. суха или 15 гр. прясна мая
120 мл..прясно мляко
80 мл. кисело мляко.
Към киселото мляко се прибавя 1/2 к.л. сода
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л.захар
2 с.л.олио
1 яйце .
ПРИГОТВЯНЕ
Към киселото мляко се слага содата.В прясното мляко се разтваря маята и захарта. Двете млека се смесват. Прибавя се и леко разбитото яйце и олиото. В кладенчето с брашно се прибавя солта и леко се разбърква/Нейното присъствие в мокрите съставки не е желателно, защото солта и маята не се обичат/.
Течните съставки се изливат в кладенчето.Разбърква се до хомогенност.
Тестото се слага в найлонов плик.
Втасва около 1 час./Може и по-малко,зависи от топлината в стаята/
От него се взима с намазани с мазнина ръце. Тестото не трябва да е много.
Пържи се на маслена баня. Това означава сгорещена мазнина около 300мл. Мекиците се пускат вътре и съдът внимателно се разклаща,за да станат по-обемни. Но ако нямате опит,не разклащайте защото може да се изгорите.
Най-добрата температура на пържене е средната. При мен на 6 от 12 степени.
Най-добре мекиците да се изваждат върху салфетка като поничките. Но и да не се слагат не поемат много мазнина.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Страхотно изглеждат, Ванче. Ще ги направя със сигурност ❤
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Кати!😍😍😘😍
ИзтриванеПухчета! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Севи!😍😍😍😘
ИзтриванеМного вкусни мекици. Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеМоже ли да се запиша във групата???
ОтговорИзтриванеА, мекиците непременно ще направя. Една приятелка ми ги изпрати.
Този коментар бе премахнат от автора.
Изтриванечудесна рецепта за мекици, не съм голям швф в кухнята, но станаха много добре! браво за описанието и снимките!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието! Радвам се,че се е получило добре.
ИзтриванеСтрахотна рецепта .Никога не съм правила по вкусни мекици. Благодаря за прекрасната рецепта . Добре че направих двойна доза😘
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието! Радвам се, че рецептата ви е харесала!
ИзтриванеСтанаха разкошни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата.
Благодаря за доверието !Радвам се,че рецептата ви е харесала и мекиците са станали разкошни!
ИзтриванеМного благодаря за чудесната рецепта и описанието към нея! Страхотно се получиха и вкусът е божествен. Здрава и щастлива Нова Година Ви желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието!
ИзтриванеРадвам се,че рецептата ви е харесала и мекиците ви удовлетворяват!
Щастлива и ползотворна 2021 година и на Вас!
Здравейте,
ОтговорИзтриванеНа мен ми липсва снимка с разбърканото тесто. Как трябва да изглежда преди да се остави да втасва? Желая щастлива Нова година!
Здравейте!Сега видях написаното. Не се притеснявайте за гъстотата на тестото. Като разбъркате продуктите се получава гъста каша. Изглежда като на втора снимка. Там тестото е втасало и е по-обемно. Невтасалото тесто е с по-малък обем и като се повдигне с лъжица пада от нея. Опитайте и ще се получи.
ИзтриванеУспех!
БЛАГОДАРЯ Ви, страхотна рецептата!
ИзтриванеБлагодаря и аз!
ОтговорИзтриванеНевероятни мекици.Браво.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Радвам се,че са Ви харесали! Поздрави!
Изтриване