ПИТКИТЕ НА ХРИСТИНА ТОДОРОВА
Този пост е посветен на майсторството на младата кулинарка Христина Тодорова.
Хриси е професионален готвач и упражнява професията си в изискана механа в Благоевград.
Ястията и , сладкишите и печивата и, свидетелстват не само за любов към професията, но и за много фин усет в сътворяването на множество изделия.
Изглежда Христина проявява неповторим афинитет към печивата, защото всичко направено от нея е не само красиво, но и иновативно ориентирано.
Интерес представляват нейните питки, които винаги са различни и много красиви.
Хриси предпочита орнаменталните изделия, които са освен хармонично построени и много сложни за изработка.
В този модел е ясно подчертана орнаментика състояща се от хармонично подредени елементи, различни във всеки
ред.
При тази питка орнаментите са получени от осем части и декоративна среда.
Тук орнаментите са оформени от кифлички, украсени с декоративно тесто от маргаритки.
Тази питка е посветена на първомартенско тържество.Мартеничките са изработени от цветно декоративно тесто.
Тук орнаментите са разположени в три реда.
Празнична питка
Тук различните орнаменти се редуват последователно.
Плетена питка
Хлебче от кифлички
Съчетание от плетени орнаменти и шайби от тесто.
При направата на повечето питки Христина ползва универсална рецепта, която съдържа следните
ПРОДУКТИ
За основното тесто
Брашно 1/200кг
яйца 3бр
мая 1кубче
кисело мляко
1ч чаша
Олио 1/2ч чаша
сол и захар по една супена лъжица
една супена лъжица оцет
За декоративното тесто
В зависимост от орнаментите се смесват брашно сол и вода
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се активира с 1с.л.захар и няколко л. хладка вода.
Брашното се пресява и оформя на кладенче.Вътре се поставя шупналата мая и останалите продукти.
Оформя се средно меко тесто.
Оставя се да втаса до увеличаване на обема на тестото. Последното се разделя на няколко части, в зависимост от конструкцията на питката. След оформяне и подреждане в тавата питката отново втасва и се маже с жълтък и олио.
Печенето става в загрята фурна на ниска температура 150-160°С.
Както се вижда и от останалите конструкции, питките на Христина са направени с добре изразен професионализъм и много любов към кулинарното изкуство.
А аз от сърце благодаря на Хриси Тодорова за предоставените модели и любезното споделяне на рецептата и технологията за приготвяне на тези толкова впечатляващи печива.
До нови срещи, ХРИСИ!
Благодаря ти мила Ванче за хубавите думи
ОтговорИзтриванеЗа нищо,миличка!Всяка моя дума е е в резултат на възхищението ми от твоето творчество! Пожелавам ти още много иновации! И най-важното бъди щастлива!
ОтговорИзтриване