АРОМАТНИ ПИТКИ "ПТИЧКИ В ГНЕЗДО"
Тези симпатични изображения на птички видях в много сайтове и клипчета. Дълго обмислях дали да ги направя,но все пак надделя желанието са опитам и тези модели на кулинарни изделия. Руските кулинари ги представят в различни варианти от постно до козуначно тесто. Но аз си имам една изпитана рецепта,която научих от Севинч Адил за поачи с бакпулвер,за което много и благодаря. Рецептата е много сполучлива и затова реших да направя питките по нея.
Тестото е с бакпулвер. Това не изисква втасване и продължително чакане на тестото. Получиха се много симпатични и вкусни питки.
Публикувам я защото питките са много подходящи за детски празници или партита дори и на възрастни. И някой може да реши да ги приготви.
ПРОДУКТИ
350-420 гр. брашно Манитоба 0
1 яйце и 1 белтък
200 гр. кисело мляко
1ч.л сол
1 бакпулвер
50 гр. масло
50 мл. олио
Плънка
чубрица
риган
сминдух
вегета
За гланциране
1 жълтък
ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се пресява.
Втори път се пресява с бакпулвера и солта.
Яйцето и белтъка се разбиват.Прибавя се млякото и разтопеното масло и олиото.
Сместта се излива в кладенчето от брашно и се бърка с лъжица докато може.
Замесва се умерено твърдо тесто.
Разделя се на 20 топчета всяко с тегло
40 гр. Топчетата се оставят да се отпуснат за около 20 минути.
Всяко топче се разточва на елипса. Поръсва се с ароматни подправки.
Навива се на руло.
Рулото се прищипва по краищата и се овалва.
За оформяне на 1 питка са нужни 2 рула.
За оформянето, едното руло се извива като подкова.
Другото руло се оформя също като подкова, но се разполага в противоположната страна както е показано на изображението.
Единият край на втората подкова се пъха отдолу както се вижда.
Другият край се пъха също отдолу в противоположната страна.
Отпред на фигурката се оформят главичките. За очи се слагат зърна от карамфил. С ръка се оформят клюнчета.
В задната част двата края се оформят като опашки на птичките като се използва малка виличка.
Оформените птички се подреждат в тава върху хартия за печене. С помощта на ножица се разрязват клюновете на птичките, за да се отворят.
Питките се намазват с жълтък и се поставят в загрята на 150°С фурна. Пекат се 20 минути.
Независимо,че тестото е с бакпулвер консистенцията на питките е много добра. Структурата наподобява " конци" независимо, че тестото не е обработено като тестото с мая. Това се дължи на прекрасното брашно Манитоба 0 .
ДОБЪР АПЕТИТ!
Източник за оформянето на птичките адаптирано от Тук
Коментари
Публикуване на коментар