КОЗУНАЧЕТА ПТИЧКИ В ГНЕЗДО
Тези птички приготвих за Великден. Реших да направя кулинарен подарък на гостуващите у дома семейства за празника. Козуначното тесто е доста набухващо и птичките се получиха едри, но все пак чрез тях изразих един от символите на празника-шарените яйца.
Вече е доста разпространено боядисването и на пъдпъдъчи яйца, които свързваме с вид птички и затова реших,че ще бъде съвсем уместно да направя именно такива симолни подаръци.
Рецептата е на руската кулинарка Марина Забродина .
Аз направих 1/2 от дозата,
защото прецених, че 7 птички ще ми бъдат достатъчни. Получиха се отлични на вкус и с добър външен вид изделия/като за първи път/.
Оформянето е въпрос на доста добри скулптурни умения, които трябва да усъвършенствам. Но това е въпрос на време. А и аз не съм майстор-пекар, а просто любител.
Сега е важно, че зарадвах приятелите си и те бяха много изненадани от неочакваните подаръци.
В последствие направих със същото оформяне и Ароматни питки "Птички в гнездо", които станаха сякаш по-симпатични,защото обемът им беше по-малък.
Това се дължи на факта,че тези изделия са направени с бакпулвер вместо с хлебна мая, по друга изпитана вече рецепта.
Но да се върнем към
козуначетата"Птички в гнездо и се съсредочим към тяхното приготвяне.
ПРОДУКТИ
250 гр. брашно
1 яйце
100 мл. кондензирано мляко
5 с. л. захар
60гр.краве масло
3гр. суха мая
2щ. сол
1 ампула ванилия
черен пипер за очи на птичките
За плънката
лимонови захаросани корички
портокалови захаросани корички
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се разтваря в топлото мляко.
Прибавят се захарта и солта.
Брашното се пресява и оформя като кладенче, където се излива горната смес/мляко,мая,захар и сол/
Добавя се разбитото яйце и маслото на стайна температура, нарязано на късчета.
Омесва се еластично,средно меко тесто.
Поставя се в найлонов плик, за да втаса.
След 1 час тестото е готово.
Разделя се на 14 топчета с тегло 33гр. Всяко топче се оформя на елепса и оформеното в този вид тесто се оставя 10 минути да се отпусне.
Следва оформяне на птичките, което може да видите тук .
Оформените птички се подреждат в тава върху хартия за печене.
Поставят се в студена фурна,на дъното, на която се слага купа с вряла вода и вратата на фурната се затваря. Целта е тестените изделия с помощта на парата да втасат повторно. Козуначетата престояват там 10-12 минути,
след което се изваждат и намазват с разбит жълтък. През това време купата се изважда, а фурната се загрява на 170°С. Тавата се поставя в нея и след 6-7 минути се намалява на 150°С.
Козуначетата се пекат още 10-15 минути.
Наложи се да направя козуначетата седмица преди празника и затова ги замразих до Великден.
Непосредствено преди употреба ги размразих за 30 минути, за което време те се отпуснаха и станаха меки и пухкави,сякаш са изпечени преди час.
Презентирах ги във вид подходящ за празника.
Ако решите да направите тези малки сладкишчета по някакъв повод то
ДОБЪР АПЕТИТ!
Адаптирано от https://www.youtube.com/watch?v=tbygQPGG7so&app=desktop
Коментари
Публикуване на коментар