Обикновено за Великден приготвям козунаци с различни плънки. Използвам обичайните консумативи,които сякаш е много модерно да се използват. Това са локум,стафиди, орехи,портокалови корички.
Понякога правя козунаци като комбинирам обичайното с какаово тесто. Сега реших да направя традиционни козунаци и такива с какаово тесто. Използвах различни плънки в един и същ козунак.Получиха се козунаци асорти.
Показаните по-горе резени козунак са направени от три рула. Едното е какаово с плънка от стафиди и орехи. Другото е бяло тесто с плънка от локум. Третото е също бяло намазано с шипков мармалад.
Трите рула се сплитат и се получават тези фигури при разрез.
Останалите козунаци са направени с обичайното тесто с различни плънки.
Най-важното тук обаче не са различните теста и плънки,а рецептата,която съм използвала. Много точна. В нея всичко е добре премерено. Получава се пълен синхрон между продуктите. Тук има и вкусови качества и конци в козунаците,които откриваме. Тази прекрасна рецепта дължа на младата и много симпатична кулинарка от "Приказна кухня с Ани." Аз съм удвоила продуктите, за да се получат повече козунаци. Единствено съм намалила захарта, но и така стана достатъчно сладко тесто.
Не по-малко забележително е,че съм използвала домашен локум с ядки , направата, на който може да проследите тук
Споделям рецептата на Ани и козунаците,които направих.
ПРОДУКТИ
6 яйца
300 мл. прясно мляко
100 гр. кисело мляко
300 гр.захар
100 гр. краве масло
2 с. л. олио
100 гр.свинска мас
48 гр.прясна мая
1 ,200 кг брашно за баница
2 с.л. какао
2 с.л.ром или ракия
аромати - 3 ампули ромова есенция и ванилия/2 ром и 1 ванилия./
кората от 2 лимона
За намазване на козунаците
2 жълтъка
За поръска
мокра захар и филирани бадеми
За плънка
локум,стафиди,орехи,портокалови корички,мармалад.
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се активира с 1 с.л.захар, 1/2 от прясното мляко/затоплено, но не горещо/ и 7-8 с.л.брашно. Оставя се да удвои обема си.
В съд се счупват яйцата.
Добавя се захарта и се разбива добре до разтопяването и.
Прибавят се олиото,киселото мляко, рома или ракията, ароматите и лимоновата кора.
Брашното се пресява 3 пъти и се оформя на кладенче.
В него се слагат постепенно втасалата мая и яйчната смес. Още докато тестото е много меко се отделя 1-2 шепи тесто и се замесва с какаото. Втасва отделно. От него ще се образуват какаовите фитили.
От останалата смес се замесва тесто, като се добавя не повече от 150 гр. брашно още ако е необходимо.
Тестото се покрива и се оставя за 10 минти да отпочине.
Започна втриването на маста и маслото,които са оставени на стайна температура. Трябва да са меки.
Намазва се малко и от двете мазнини и се меси. Трудничко е,но трябва търпение.
След втриване на 1/2 от мазнината тестото се бие в плота около 50 пъти.
След като се втрие и останалата мазнина се бие още 50 пъти. Така мазнината се усвоява по-добре и тестото се хидратира.
Тестото се поставя в найлонов плик, който се пъха в тенджера с капак. Съдът се слага в затоплена на 50 °С фурна.
Втасва ощоло 1 час. При мен беше 55 минути.
Втасалото тесто се плете на плитки по желание. На изображението е сплетено на 3 плитки. В кафявата се слагат стафиди. В едната светла плитка се слагат локум,стафиди,орехи,портокалови корички, а другата се намазва с мармалад.
Този козунак е сплетен от 4 светли плитки.
Това козуначе е от две плитки.
Козунаците втасват във формите в които са поставени върху хартия за печене. Втасват докато изпълнят формите Намазват се с жълтък и се поръсват с мокра захар и филирани бадеми.
Печенето е на 150 °С без загряване на фурната.
Пече се точно 40 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!Източник
https://m.youtube.com/watch?v=oRGVXXBJ-jY
Коментари
Публикуване на коментар