СЛАДКИ "КРУШКИ"




Толкова търсих рецептата за крушките на майка ми, но уви, не я открих в кулинарните и тетрадки.А бяха много вкусни сладки. Помагала съм на майка винаги когато ги правеше и помня,че бяха дребни и сипкави на вкус.




Когато попитах приятелите от кулинарната група "Домашни вкусотии" , една жена се отзова и ми изпрати снимка на рецептата от стара тетрадка.

Дълго не намирах време да направя сладките, но когато дойде време да почерпя колегите за пенсионирането ми, реших да ги приготвя. Първоначално бях с резерви към рецептата,но все пак опитах.




Получи се добре, но все пак не бяха точно сладките на майка. Само помня,че тя приготвяше пепелива вода. Аз също се снабдих, от една пекарна , с дървесна пепел и си направих водата както я правеше майка ми. В чаша вода се разтваря 1с.л. пепел и когато сместта се утаи , горния слой се отделя, прецежда се и се използва. 
Споделям рецептата защото може би някой ще поиска като мен да направи тези вкусни сладкиши.

ПРОДУКТИ


За основното тесто

1 ч.ч. пепелива вода
2ч.ч. олио
1 ч.л.бакпулвер
брашно около 400гр.
кора от лимон

За плънката

1ч.ч. счукани орехи 
1 ч.л.канела
2 с.л. захар
2 с.л.горещо мляко
1 с.л. галета

За украса 

карамфил/в зависимост от броя сладки/
клечки за зъби/за дръжки на крушките, като една клечка се дели на три.

Топинг

захарен сироп/1/4ч.ч. захар1ч.ч.вода/
зелена боя

За овалване

кристална захар

Мерителна чаша 150 мл.

ПРИГОТВЯНЕ

Пепеливата вода се приготвя предварително, като в 1 ч.ч. вряла вода се слага 1с.л. дървесна пепел. Когато пепелта се утаи и водата се охлади се  прецежда няколко пъти/2-3/
Към водата се прибавя олиото, лимоновата кора и пресятото брашно с бакпулвера.Омесва се тесто,което се меси докато се изглади.
Плънката се приготвя като се смесват продуктите и се разделя на толкова части,колкото късчета приготвяме за крушките.
От тестото се оформят топчета и във всяко се поставя плънка. Придава се форма на крушка , като в долната част се забожда по едно карамфилче, а отгоре се забожда клечка за зъби/1/3 от клечката/


Сладките се подреждат в тава върху хартия за печене,легнали.Не може да се пекат стоящи.


Разстоянието между тях не е много голямо, защото сладките не увеличават много обема си.


Поставят се в загрята на 200°C  фурна, като температурата  се намалява в последствие при нужда.Печенето трае около 20 минути. След охлаждане сладките се потапят в оцветен захарен сироп, който е топъл. След като  поизсъхнат се овалват в кристална захар.


Може да се направи оцветяване с различни отенъци.


Сладките могат да се консумират веднага.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

  1. Крушките са прекрасни и много вкусни. Благодаря ти Ваня за прекрасните кулинарни вълшебства, които опитахме вчера.

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря,мила Геве! Току що отговорих на една жена която ме питаше как така са станали на тези кристалчета-красиви.Написах от любов ,всичко се получава! И е така!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. В статията е обяснено,че пепеливата вода се получава като се разтвори дървестна пепел във вряща вода. В една ч.ч. вряла вода се прибавя 1с.л. пепел. Когато пепелта се утаи на дъното, водата се прецежда 2-3 пъти и когато се охлади се използва според указанието в рецептата.

      Изтриване
  5. Бихте ли ми обяснили,каква е функцията на пепелната вода,като в рецептата на листчето пише ...1 ч.ч. вода.."?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации