КИФЛИЧКИ ДВЕ В ЕДНО
Правя кифлички от години.Традиционната форма и технология ми се струваха вече доста травиални. Когато прочетох заглавието "Домашни солени кифлички". ,разбрах,че тези, наречени от автарката на блога "божествени "кифлички, са доста харесвани и се предлагаха в няколко поста. Направи ми впечатление,че рецептата включваше интересни неща.Обикновено за 1 кг. брашно се използва 1 кубче свежа мая, а тук за същото количество- 20 гр. мая,което е на половина по - малко от обичайното.Количеството на мазнината също ме озадачи - 200мл. олио. А обикновено се поставя 1-2 с.л. Върхът на изненадите беше количеството захар -1 с.л. Това означаваше, че подобно количество захар е нормално за солени кифлички. Но се замислих дали освен солена плънка,може да се сложи и сладка,без да се увеличава количеството на захарта в тестото. Реших да опитам. Бях доста скептична към не традиционните съотношения на продуктите в тестото и като "Тома Неверни" добавих още 4 грама мая. И пак поради същата причина поставих и 1ч.л. бакпулвер в брашното Течността ми се видя много и сложих 450 мл. Когато замесих тестото смело, защото издържах на изкушението да не променя още нещо и за разлика от друг път не се наложи са добавям още брашно или течност. Тестото като че ли "само"се оформи меко и еластично,без корекции. Не повярвах на очите си. Втасването стана бързо както беше отбелязано в рецептата. Разделих оформените късчета тесто на две и започнах да оформям кифличките първо със сладка ,а след това и със солена плънка. За да се различават сладките кифлички завивах в полукръг , а солените оставих прави като рогчета. Накрая когато бяха готови, първата реплика, която отроних беше, че кифличките "не са божествени , а пребожествени". А тези със сладката плънка бяха толкова естествено сладки, сякаш бях сложила поне 1 ч.ч. захар в тестото. Голяма част от тези невероятно вкусни кифлички подарих, а от тестото заделих малко и направих на внучката си Аманда питки - мечета , които бяха изненада за нея. Общо взето това е една доста сполучлива технология и точна рецепта за приготвяне на вкусни кифлички. Затова споделям всичко това и съм сигурна,че който направи тези вкусотии няма да съжалява.
Нито за тези кифлички със солената
нито за тези със сладката плънка.
ПРОДУКТИ
- 1 кг брашно
- 450 мл течност /1/2 мляко и 1/2 вода/
- 200 мл олио
- 3 яйца
- 3 с.л. захар; 1 с.л. сол
- 24 гр прясна мая
- 1ч.л бакпулвер
- Сладка плънка
- твърд ябълково-шипков мармалад
- парченца локум
Солена плънка
- 200гр сирене
- 1 белтък
За мазане на корите ,от които се оформят кифличките
. масло или маргарин.
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се смесва със захарта, 2 с.л. брашно и вода за да шупне. Сместта престоява 10 мин.
През това време се приготвят: пресятото брашно с бакпулвера и солта; 2 яйца; затопленото мляко смесено с олиото.
От продуктите се приготвя меко и еластично тесто.Втасва поставено в найлонов плик.
Когато удвои обема си се разделя на късчета.По рецептата са 32,но моите бяха по-малко ,защото отделих тесто за питките-мечета.
Всяко късче се разточва на елипса. От единия край се правят нарези както е показано на изображението. Намазва се с масло или маргарин. Въпреки скептичното
отношение към маргарина,според компетенто мнение на технолог ,маргарин запазва мекотата на кифличките.
Нарезите се правят почти до края на кората на около 2 см.
Слага се плънка - сладка или солена. Навива се като с ръцете се разтяга тестото настрани, за да се разпредели плънката.
Готовите кифлички се оформят така:
Втасват още 20мин. подредени в тави покрити с хартия за печене, а от горе кифличките се покриват със стреч-фолио. Преди печене се намазват със смес от 1 жълтък; 1 с.л.олио и 1 с.л. мляко. Поставят се в студена фурна и се пекат на 180°C./В зависимост от функциите на различните фурни температурата на печене може да се промени/ А когато фурната е студена ,кифличките увеличават обема си с увеличаване на топлината.Така се избягва рязката разлика между загрята та фурна на и много по-ниската температура , при която са втасва ли кифличките.
Когато кифличките са готови и охладени се усеща тяната мекота и пухкавост и в това състояние са до една седмица.
Последният път използвах уреда си за образуване на декоративни релефи
Това не се отразява на вкуса, но променя визията на кифличките.
Изглеждат апетитни и красиви. Но и с нарези , направени с нож не изглеждат зле.
Замразяване; Когато се охлад ят, част от кифличките могат да се замразят.
Друг вариант е кифличките да се за мразят преди последното втасване,за да се приготвят след време.
А ако се консумират веднага
ДОБЪР АПЕТИТ!
Източникhttp://rummy.rummylicious.com/2010/07/blog-post_21.html?m=1
Интересни кифлички
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Весе! И не само интересно,но и много апетитни.
ОтговорИзтриване