МРАМОРНО РУЛО БРИОШ С ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ







 Бриош вече съм правила няколко пъти.Чела съм и съм приготвяла някои сладкиши с него. Първият ми бриош беше доста колоритен и със загадъчно име Сладкиш Шехерезада. 
Сега отново се ориентирах към френското тесто бриош. Този път реших да направя мраморно руло с пълнеж от дулсе де лече. Това е сладко от прясно мляко, което на руски език се нарича сгущёнка. Получава се като се вари консерва кондензирано мляко около 3-4 часа. Аз не предприемам такива приключения и затова си купувам от веригата руски магазини Берёзка. Една консерва е достатъчна.
Конструкцията на рулото е интересна , а и самото руло е невероятно вкусно.   За разлика от класическото руло , мраморното руло изисква повече манипулации - разточване, сгъване,рязане на ленти , усукване.След като се изпече отново овкусяване и навиване. Но крайният резултат е впечатлявиш,  което е най-важното от всичко. И защото тестото не е много сладко, накрая пак се намазва , но този път с конфитюр. 
Необходими са следните 

ПРОДУКТИ 




500гр. брашно
3 с. л. захар 
2 яйца
60 гр. краве масло
200мл. прясно мляко
25 гр. прясна мая 
1 консерва дулседе лече
пудра захар
100 мл. течен шоколад
1с.л. смляни бадеми

За намазване на рулото : конфитюр от зелени смокини


ПРИГОТВЯНЕ

Активира се маята,като се разтваря в прясното мляко и захарта. Прибавят се яйцата и брашното. Замесва се тесто ,като се добавя по малко от размектнатото масло до изчерпване.


Тестото се разтяга и сгъва няколко пъти.


Не се бие както изискват други техники. Оставя се в съд покрит с фолио , за да увеличи обема си поне 2 пъти.


След като втаса , тестото се премесва отново и няколко пъти се издигат тестени връхчета.



Тестото се разтяга и навива в двете противоположни посоки. Отново втасва за 20 м.




Втасалото тесто се разрязва на 2 части.


Всяко част се разточва на тънка кора. 


До половината се намазва с дулсе де лече и се сгъва откъм ширината на две.


Кората се разточва отново.


Второто тесто се разточва по същия начин и се намазва с течен шоколад. 


Двата правоъгълника се режат на ленти по дължина на тестото.


Всяка лента се усуква .


Подреждат се в тава и се слагат  във фурната на 50 °C, за да втаса тестото за пореден път.


От едното яйце запазих малко белтък и намазах лентите отвън.
Печенето не е повече от 15 минути.


 След като малко се охлади, рулото се завива с влажна кърпа, както е показано на изображението.


Така престоява около час и се развива.


Намазва се с конфитюр и отново се навива. Така престоява няколко часа.


Рулото се  посипва се с пудра захар. И се поднася.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации