ПИТКИ- БАЛОНИ





Кухите питки наричани балони, са традиционни за редица народи. Някои от тях са тънки почти като кора за баница , други са с обем който достига големината на балон, от където идва и наименованието питки- балони.  Изказани са твърдения ,че подобни тестени изделия датират от хиляди години. Например арменските традиционни питки Лаваш  са познати от 3000 години. Лаваш е хляб,който има своите специфични особености и се приготвя по различен начин в арабските страни и Турция. Някъде се използват мляко, набухвател и , а другаде вода и без набухватели. Питките - балон са правени с квас, а днес се ползва прясна или суха мая.
Основните продукти при всички народи  , приготвяли
и плоски питки, кухи от вътре са брашно вода и сол.  
Има различни твърдения  за това от къде идва този хляб. Сочат се две държави като първоизточници на кухите питки и конкретно това се отнася до питките Лаваш.Това са Азербайджан и Иран. Интересни са  арменските питки за които има поверие,че който сънува арменски Лаваш , го чака щастие и благоденствие.
Турският хляб Лаваш е известен като балон-Лаваш и може са достигне до 1 метър.
Индийските хлебчета се оформят като плоски питки и носят различни наименования.Аз предпочитам кухите хлебчета Бачура
Ясно е къде съм се насочила към кухите питки -балони.Част от тях се приготвят печени на тиган, други се пекат в пещи.
Днес всеки може да си приготви такива питки, защото кухината от вътре изглежда като джоб и позволява да се пълнят с каквото пожелаем.
Аз не си бях поставила конкретна цел да приготвям питки -балони, но инцидентно видях клипчета как бавно се надуват като балон малки симпатични хлебчета- истински 
дебеланки. Прочетох доста информации за тях- какво трябва или не трябва да се прави, за да се получи ефекта на балона.
Може би нямаше да направя никога такива питки, ако не беше една от статиите от блога на Джулиано Амат, The Hygge Kitchen, който споменава там името на Мартин Йохансон,  и неговата книга" Brot Brot Brot" 
Осигурявайки си 100 негови рецепти за хлебни изделия харесах няколко варианта и разбира се малките 
симпатични питки джоб. 

   

Когато реших да ги направя продуктите не ми създадоха трудности ,  частично и неговите обяснения -кратки,каквито са типични за специалистите- пекари. Донякъде изпълнявах рецептата точно, пък после започнах по моему. Имаше указание тестото да не се меси. А топчета от кашичка не могат да се получат. Когато започна печенето , дойдоха и експериментите.Четох в рецепти , че не се пуска вентилатор, че да се пече направо върху скарата и т.н. Аз опитах как е с вентилатор и без него и смесено.Последното ми вдигна тестените балони. А това да не се отваря фурната често беше вярно.Също да не се изваждат с вилица , даже и с щипка. Най -добре стана с щпатрула. Но последните неща не бива да безпокоят,защото балона и да спадне после е важно да има кухина, за плънката.


Както се получи  при моите питки. 

Три станаха жертва, докато си правих експерименти, но пет оцеляха. 
Рецептата ми хареса, защото съчетаните продукти придават много приятен вкус  на питките. Рецептата е точна, но маята ми се видя малко и увеличих грамажа. Био маята е по слаба от другата затова 6 гр. не е много.
А водата трябва да се слага постепенно, но аз я сложих цялата/съгласно рецептата и после дълго доизмесвах топчетата. 
Тези неща се усещат, но аз исках да правя точно по рецептата и да видя какво ще се получи. И нещо важно.Не е достатъчно само рецептата да е точна.Ами на нас защо са ни сензорните еталони... Като че най- важно е печенето. Ако това се направи добре , ще има добър резултат.

ПРОДУКТИ

300гр.  бяло брашно
200 мл. вода
6 гр. сол
3 гр. захар
4 гр. прясна мая/сложих 6 гр. суха био мая/суха био мая
1с.л.зехтин

ПРИГОТВЯНЕ




Всички продукти се смесват и разбъркват с дървена лъжица. Замесва се меко тесто, което се покрива за около 60 минути. 



Оформат се топчета 8 броя. Всяко се притиска с длан и се посипва с брашно. Фурната се включва на 250°C.



След 15 минути се разточват кръгчета около 12-14 см. диаметър,а дебелина 1 см.

 От изображението се вижда, че моите питки са малко по -тънки и са разточени на хартия за печене.Пренасят се върху тава за още 15 мин.  Пече се 5 минути без вентилатор и 3 минути с вентилатор.





 Питките се изваждат върху дървена решетка или дъска.


Веднага не се покриват.


Най- лесна е консумацията


Пълнени с разядка от печени чушки и патладжан.


Май не е толкова неприлично да се потопи тънко краище в разядката. 


 И остава да пожелая : Добър апетит!


Източник: Книгата "Brot Brot Brot " на  Мартин Йохансон 




Коментари

  1. Радвам се! Успешната работа е добра мотивация, за да продължим да правим- отново и отново. Успехи!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, интересни и много,много вкусни!
    Опитайте!

    ОтговорИзтриване
  3. Стават ни любими. Много са добри за сандвичи. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам се,че са Ви харесали!
    Наистина са разкошни с оскъдното си тесто и богата плънка!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации