ТЕГЛЕНАТА БАНИЦА НА НИНА







Майка ми често споменаваше хубавите баници , направени от сестра ми Нина,по време на гостуването  й при нея в Сърбия.








Едва сега имах възможността да поканя сестра си да гостува в моята кухня .



И естествено,тук тя направи една от баници те си с праз, сметана и сирене.
Както тестото така и технологията на направа на корите заслужават внимание.
С наслаждение наблюдавах, как с лекота върти тестени кръгове, които умело превръща в голяма и тънка кора.
Сестра ми не използва точилка , а работи само с ръце, за да моделира прочутата и най-често практикувана баница ,наречена дърпана.


До голяма степен кората се разтяга във въздуха.




На подходящ плот се доразтегля, за да придобие необходимия голям диаметър.



Манипулира се бързо,  но и внимателно,за да не се скъса кората.
Направи ми впечатление,че Нина,разделя тестото само на три големи части, които оформя като питки.
Корите получени от тях са грамадни и това позволява получаване на повече пластове при навиването.
Получи се перфектна баница,ухае ща на прясно тесто и типичният за нея аромат на домашно печиво. Разбира се похвалих , с уменията на сестра ми пред приятелите от няколко кулинарни групи. Имаше много лайкове и похвали в коментарите за майсторското и изпълнение.
За да се направи тази баница са нужни следните

ПРОДУКТИ

700 гр.  брашно
3 50мл.  вода
1ч.л.сол
1с.л.олио
1с.л.оцет 
1ч.л
захар

ЗА ПЛЪНКАТА

3-4 стръка праз лук
300гр сирене
100мл. сметана
Олио и масло за намазване на корите

ПРИГОТВЯНЕ



Замесва се меко тесто,което се разделя на три части,от които ке оформят три топчета.  Завиват се с фолио и се оставят да починат около 20м. Топчетата се разточват леко на питки,намазват се с олио  и се покриват с фолио.Почиват около 10 мин.

Плънката се приготвя , като нарязани ят на ситно праз лук се поставя в тиган. Посолва се и се изпържва за кратко в тиган. Прибавя се сметаната. Сиренето се наситнява.



Преди 20 години съм правила теглена баница ,но разточвах първо малко всяка кора и след това разтягах.
Сестра ми с няколко движения разтегля кората във въздуха и тогава продължава върху покривката.

Когато кората е разтегля  до краен предел се намазва със смес от масло и олио.


Разпределя се плънката равномерно върху кората.Прибавя се и сирене.


С рязко движение кората се навива като се повдига покривката.


Готовата кора се слага върху хартия за печене в тава.



Така се процедира и с останалите кори.


Накрая  подредени те кори се мажат с мазнина и тавата 
се поставя в загрята на 200 °C фурна.


Пече се около 30 мин. 



Изпечената баница се завива с кърпа и престоява около 1 час или докато омекне.









Може да се консумира с напитки по желание.
Айрян или кисело мляко.


Когато баницата се консумира се усеща мекота и нежност на тънко разточените кори. Сметаната и придава допълнителна сочност  и плътност.


Изпитах истинско наслаждение, при вида на баница направена от любител ,но с майсторството на пекар-  професионалист.


Благодаря на сестра ми Нина, че направи и демонстрира как и в домашни условия може да се направи баница като в професионална пекарна.
Желая и да моделира все така изкусителни и майсторски разтегля ни кори .С уменията си тя е впечатлила семейството и приятелите си,което рефлектира и в мнението на сина и Деян. Когато я похвалих пред него,той каза "Кажи ми нещо,което не знам"
 Но сега мнозина,които ще прочетат статията в блога ми,ще узнаят за уменията и.
Още веднъж, благодаря  на сестричката си и си пожелавам нови срещи с нейната кулинария. 
А на всички,които ще направят нейната баница

ДОБЪР АПЕТИТ! 







Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации