ФАЗАН С ОРИЗ, КОПРИВА И ГЪБИ




Ястието пилешко с ориз на фурна е традиционно в българската кухня.





Най-често срещащ се вариант е бял ориз на фурна обикновено с пилешко месо.





Може да се направи и със свинско и телешко месо.
Ястието често се приготвя без подправки,само с лук и сол. 


Много по - вкусно е ако се приготвя с множество зеленчуци и естествени подправки , сред които джоджен и чубрица. 



Има варианти на приготвяне със зелен лук, лапад или спанак. Копривата е също предпочитана и се прибавя към спанака или лапада. Така са го приготвяли нашите баби и майки. 


В съвременната кухня се прибавят и гъби. 
В празнични варианти оризът съдържа и субпродукти. 
Много важно е да се знае как да се приготви ориза, така че да не се вглети после в ястието или да му се разруши структурата.
Това зависи и от самото качество на ориза и от правилното съотношение между ориз и течност.
Има много умели майстори в приготвянето на ястието и аз лично дължа умението в приготвянето на това ястие на жените от махалата в с. Драгодан - родното село на съпруга ми.
Според тяхната технология зеленчуците трябва да бъдат добре задушени, а оризът, който се прибавя трябва да се запържи добре, докато получи кехлибарен цвят. В ястието се прибавя джоджен и чубрица,черен пипер и често се добавя и лапад. Съотношението между течност и ориз е 3 към 1. Но от опит съм установила,че ако се прибави и още една чаша течност е по-добре. Така ястието става по- сочно.
Знае се ,че копривата има добро полезно действие и затова реших да сложа заедно със другите зеленчуци и гъбите. За по-добър вкус прибавих и 200гр.пушено месо от свенски бут.


Но разбира се черешката на тортата е фазанът, с който сготвих ястието. Иначе оризът може да се сготви и с пилешко или друго месо

Необходими са следните

ПРОДУКТИ


1 фазан или 1 пиле
200г. пушено месо от свински бут
1 гл. лук
2 моркова
250 гр.  гъби печурки
1,5ч.ч./250мл./ориз
6 ч.ч.бульон
2 вр.коприва
1с.л вегета
1 кубче пилешки бульон
1/2ч.ч олио и масло/разтопени/
1с.л.сушени домати
3 бр. сушени чушки

Домашни подправки:

Джоджан,чубрица,сминдух
1ч.л.черен пипер; 1ч.л.кимион

ПРИГОТВЯНЕ




Лукът се нарязва и поставя в тава.




Прибавят се и нарязаните моркови.




Гъбите, нарязани на едро се поставят също в тавата. Зеленчуците се заливат с олиото.Прибавя се 1/2 ч.ч.вода и зеленчуците се задушават.




Прибавя се оризът и се запържва докато добие кехлибарен цвят.




Поставя се вегетата, чубрицата черният пипер и кимионът.


  

Прибавя се  и джоджен


 


и копривата, която е попарена с гореща вода.



Накрая се добавят сушените зеленцуци


и пушеното месо.


Приготвената смес се поставя в тавата, в която ще се пече. Отгоре се поставя свареното месо от фазана и се залива с грещия бульон, в който е сварен фазана. В течността се добавя и кубчето пилешки бульон.


Ятието се пече в загрята на 200°С фурна около 30 минути./или докато течността почти попие в ориза./


Може да се гарнира с магданоз или копър. 


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации