БАНИЦА В КЕКСОВА ФОРМА
Баницата се нарича още баница-кекс,защото се прави в кексова форма. Технологията е необичайна за класическата направа на баницата. Рулото кори се нарязва на ленти и се разбърква с яйчна смес, която е различна в често срещащите се рецепти в Интернет. Правила съм веднъж по тази технология,но определено крайният резултат не ме удовлетвори.
Попадайки на рецептата на Теодора Титова ,кояно е администратор на най-голямата кулинарна група "Домашни вкусотии, наистина се заинтригувах от рецептата. Когато споделих това с Теди, тя ме насърчи да направя баницата и да напиша отзиви за нея. Много пъти съм се доверявала на нейни рецепти и затова не се поколебах да я направя.
Оказа се, че това е не само вкусно ,но и красиво изделие. Разликата между тази рецепта и поместените в интернет е , че Теди не смесва корите с яйчната смес, в която е и сиренето, а подрежда всички продукти във формата като редува кори със сирене, масло и яйчна смес.
Споделям рецептата на Теди с малки изменения от моя страна.
ПРОДУКТИ
Кори за баница Брезово 400гр.
50 гр. краве масло
350 гр. сирене и извара
За яйчната смес
4 яйца
200гр.кисело мляко,1/2ч.л. сода за хляб
1ч.л.бакпулвер
50мл. олио
1/2ч.л.сол
100гр. брашно
За намазване на формата
краве масло
Диаметър на формата 26 см.
ПРИГОТВЯНЕ
Колите се нарязват на ленти с ш.2-3см.
Лентите се слагат в съд .Разделят се една от друга и към тях се прибавя 1с.л. брашно.
Приготвя се плънката, като яйцата се разбиват с щ. сол.
Прибавя се брашното на части.
Редува се с киселото мляко до образуване на рядка кремообразна смес.
Формата се подмазва с неразтопено краве масло.
На дъното се поставят малко от лентите. Отгоре се разпръсват парчета краве масло.
Върху корите обилно се ръси сирене и извара.
Отгоре се поставя от яйчната смес. И така се редят всички продукти докато свършат. Отгоре се поставят ленти от корите.
Пече се в загрята на 190°С.
Намалява се на 160°С след 10 минути.
Пече се 20-25 минути.
И най -сладкият момент-консумацията.
Аз избрах с айран.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Източникhttps://tedytitova.blogspot.com/2019/02/blog-post_16.html?m=1
Коментари
Публикуване на коментар