ВЕЛИКДЕНСКИ КУРАБИЙКИ С ВАФЛЕН ПРИНТ
Когато прочетох в коментарите между членовете на групата"Домашни вкусотии" да се споменава понятието "вафлена хартия ", се заинтригувах.
Разгледах на ключово понятие в Гугъл и разбрах, че става дума за принт върху сладкарска плака . С него се украсяват сладкиши.
Прегледах няколко сладкарски къщи и се оказа,че имат богато разнообразие от модели на принт за всякакви поводи - Хелуин, Коледа, св.Валентин,
1 март, Великден и др.
Може да се разчита на изображения на цветя, животни, предмети и хиляди нещица.
С тези много мили изображения могат да се илюстрират бисквити и мъфини, торти и каквото решим сладкарско изделие.
Част от материалите са принтирани върху вафлена плака, а други върху фонданова плака.
Реших за Великден да направя първите си бисквити със сладкарски принт.
Избрах си принт върху вафлена плака. Картинките са добри , но в бъдеще ще се ориентирам и към по-качествени изображения. Непременно ще опитам и фонданов принт.
Когато реших да започна направата на тестото за курабийките, разгледах информация за това как се работи с вафлен принт върху сладки. Но за жалост тя беше много оскъдна и аз трябваше да разпитам познати и приятели от кулинарните групи. Много съм благодарна на Красимира Петрова, която ми даде ценни напътствия.
Благодаря и на Ивана Иванова, администратор на кулинарната група "Домашна кухня", която ме насочи в лепенето и оформяне на сладките. Използвах и нейната рецепта за курабийки с леки изменения, които направих. Опасявах се, че сладките могат да станат много крехки с маслено тесто и добавих 1 с.л. кисело мляко. Намалих малко маслото и брашното. Пекох 10-11 мин. до осезателно зачервяване на бисквитите по края за по-голяма устайчивост. Все пак лепенето на картинките по-сетне ще изисква, леко заглаждане на принта и малък натиск. Ако сладките са крехки, ще се счупят. Но от друга страна трябва и да се консумират и не бива да са твърди като камък - просто трябва да са хрупкави.
Курабийките накрая станаха чудесни. Искам да споделя не само рецептата, но и монтирането на сладкарския принт, за да улесня тези, които ще решат да направят тези сладкишчета.
ПРОДУКТИ
За курабийките
250гр. бяло брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
100гр.масло
1 яйце
120гр.пудра захар
1с.л.кисело мляко
1ч.л.канела
1 п. ванилиева захар
За лепенето на сладкарския принт
мед
малко вода за навлажняване на краищата на картинката
За украса на сладките- айсинг
1 белтък
2 ч.л.лимонов сок
1 ч.л. нишесте
170 г. пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ
Брашното пресяваме с бакпулвера.
Слагаме захарта смляна на пудра с пакетчето ванилиева захар.
Добавяме канелата.
Нарязваме маслото на кубчета и го прибавяме към брашното.
Месим с брашното, докато се получат трохи.
Прибавяме разбитото яйце и киселото мляко.
Омесваме средно меко тесто. Разделяме го в 2 торбички и пъхаме в хладилника. Това е необходимо защото докато разточваме едното, другото ще продължава да се охлажда в хладилника.
Охладеното тесто/охлажда се 30 мин./ се разточва на 1 см.дебелина. Изрязват се сладки с кръгъл ринг.
След подреждане в тава, сладките се слагат отново в хладилника. Разточва се и се оформят сладки и от второто тесто, след което се прибират в хладилника. През това време фурната се загрява на 180°С.
Сладките се слагат във фурната и се пекат 11 минути. Наблюдават се и при необходимост, се намалява фурната.
След като се изпекат сладките се изваждат от фурната и се оставят в тавите още 10 мин.
Залепването става като картинката се обръща от другата страна и съвсем леко с клечка за уши натопена в съд с вода се намазва в самите краища/в средата не/.Сладката се намазва с мед с помощта на тънка четка от страната, на която ще се лепи. /цялата се намазва обилно/. Накрая се залепва картинката като се заглажда , внимава се да не се набръчка. Когато се залепят всички сладки се украсява с айсинг.
Айсингът се приготвя като белтъкът се разбива на пяна с щ.сол. Прибавя се лимоновия сок и лъжица по лъжица пудрата захар, пресята с нишестето. Полученият айсинг е с гъстота на разбит на сняг белтък.
Когато всички сладки са украсени с айсинг се оставят до другия ден да изсъхнат.
Опаковат се в целофанови пликчета .
Завързват се със силиконова панделка
Вече са готови да бъдат подарени на приятели и близки.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар