ВЕЛИКДЕНСКИ КУРАБИЙКИ С ВАФЛЕН ПРИНТ








Когато прочетох в коментарите между членовете на групата"Домашни вкусотии" да се споменава понятието "вафлена хартия ", се заинтригувах.
Разгледах на ключово понятие в Гугъл и разбрах, че става дума за принт върху сладкарска плака . С него се украсяват сладкиши.


Прегледах няколко сладкарски къщи и се оказа,че имат богато разнообразие от модели на принт за всякакви поводи - Хелуин, Коледа, св.Валентин,
1 март, Великден и др.
 Може да се разчита на изображения на цветя, животни, предмети и хиляди нещица. 


С тези много мили изображения могат да се илюстрират бисквити и мъфини, торти и каквото решим сладкарско изделие.
Част от материалите са принтирани върху вафлена плака, а други върху фонданова плака.
Реших за Великден да направя първите си бисквити със сладкарски принт.


Избрах си принт върху вафлена плака. Картинките са добри , но в бъдеще ще се ориентирам и към по-качествени изображения. Непременно ще опитам и фонданов принт.
Когато реших да започна направата на тестото за курабийките, разгледах информация за това как се работи с вафлен принт върху сладки. Но за жалост тя беше много оскъдна и аз трябваше да разпитам познати и приятели от кулинарните групи. Много съм благодарна на Красимира Петрова, която ми даде ценни напътствия.
 Благодаря и на Ивана Иванова, администратор на кулинарната група "Домашна кухня", която ме насочи в лепенето и оформяне на сладките. Използвах и нейната рецепта  за курабийки с леки изменения, които направих. Опасявах се, че сладките могат да станат много крехки с маслено тесто и добавих 1 с.л. кисело мляко. Намалих малко маслото и брашното. Пекох 10-11 мин. до осезателно зачервяване на бисквитите по края за по-голяма устайчивост. Все пак лепенето на картинките по-сетне ще изисква, леко заглаждане на принта и малък натиск. Ако сладките са крехки, ще се счупят. Но от друга страна трябва и да се консумират и не бива да са твърди като камък - просто трябва да са хрупкави.
Курабийките накрая станаха чудесни. Искам да споделя не само рецептата, но и монтирането на сладкарския принт, за да улесня тези, които ще решат да направят тези сладкишчета.

ПРОДУКТИ

За курабийките

250гр. бяло брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
100гр.масло 
1 яйце
120гр.пудра захар
1с.л.кисело мляко
1ч.л.канела 
1 п. ванилиева захар

За лепенето на сладкарския принт

мед
малко вода за навлажняване на краищата на картинката

За украса на сладките- айсинг

1 белтък
2 ч.л.лимонов сок
1 ч.л. нишесте
170 г. пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ


Брашното пресяваме с бакпулвера.


Слагаме захарта смляна на пудра с пакетчето ванилиева захар.


Добавяме канелата.


Нарязваме маслото на кубчета и го прибавяме към брашното.


Месим с брашното, докато се получат трохи.


Прибавяме разбитото яйце и киселото мляко.


Омесваме средно меко тесто. Разделяме го в 2 торбички и пъхаме в хладилника. Това е необходимо защото докато разточваме едното, другото ще продължава да се охлажда в хладилника.


Охладеното тесто/охлажда се 30 мин./ се разточва на 1 см.дебелина. Изрязват се сладки с кръгъл ринг.


След подреждане в тава, сладките се слагат отново в хладилника. Разточва се и се оформят сладки и от второто тесто, след което се прибират в хладилника. През това време фурната се загрява на 180°С.  



Сладките се слагат във фурната и се пекат 11 минути. Наблюдават  се и при необходимост, се намалява фурната.
 След като  се изпекат сладките се изваждат от фурната и се оставят в тавите още 10 мин. 



 Охлаждат се 6-7 часа преди залепване на принта. През това време се изрязват картинките и се приготвя айсинга.



 Залепването става като картинката се обръща от другата страна и съвсем леко с клечка за уши натопена в съд с вода се намазва в самите краища/в средата не/.Сладката се намазва с мед с помощта на тънка четка от страната, на която ще се лепи. /цялата се намазва обилно/. Накрая се залепва картинката като се заглажда , внимава се да не се набръчка. Когато се залепят всички сладки се украсява с айсинг.




Айсингът се приготвя като белтъкът се разбива на пяна с щ.сол. Прибавя се лимоновия сок и лъжица по лъжица пудрата захар, пресята с нишестето. Полученият айсинг е с гъстота на разбит на сняг белтък.


Когато всички сладки са украсени с айсинг се оставят до другия ден да изсъхнат.







Опаковат се в целофанови пликчета .



Завързват се със силиконова панделка


Вече са готови да бъдат подарени на приятели и близки.



ДОБЪР АПЕТИТ!






























































Коментари

Популярни публикации