КОЗУНАЧЕН СЛАДКИШ ХАРМОНИКА СЪС СОЛЕНА КАРМЕЛИЗИРАНА ГРАЗУРА
Обикновено хлябът се нарязва на по- тънки или по-дебели филийки, но тук става дума за тестени пластове, които се отделят лесно без рязане. Може би затова , този апетитен хляб е наречен хармоника или акордеон,защото в структурно отношение прилича просто на клавишите на посочените музикални инструменти. На мен лично ми прилича на съвкупност от книги , разположени сякаш на библиотечен рафт.
Е, на каквото и да прилича важното е , че идеята и съдържанието на тестеното изделие са чудесни.
Когато разглеждах рецепта за хляб със солена кармелизирана глазура,
ми хрумна идеята да направя сладкиш във форма на акордеон с пикантна плънка и карамел, подправен с морска сол.
Може да се използва козуначно тесто и това улесни изпълнението на идеята ми. Избрах бриош тесто, заради ограниченото количество захар и мекотата на структурата , която вкусово дава усещане за нежност и ефирност. Вярно е ,че някои бриош теста са доста тежки заради повишеното количество масло, но не е задължително то да е в голямо количество.
Рецептата,която конструирах не включва нищо прекалено и затова се получи много вкусен и лек сладкиш. Е, карамелът не го прави много лек ,но той е в доста оскъдно количество спрямо целия сладкиш.
Необходими са следните:
ПРОДУКТИ
500 гр. бяло брашно
25гр. прясна мая
50гр. захар
100мл. прясно мляко
3 яйца
70гр. краве масло
50мл. орехово олио
аромати
За плънката
50гр. стафиди
40гр. локум
сладко от портокалови корички
50гр. нарязани и цели ядки орехи
1 готово какаово руло
2с.л кокосови стърготини
За карамела
1ч.ч. захар
1/2 ч.л. морска сол
120мл. сметана
30гр. краве масло
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се активира със 1 с.л. захар , 2 с.л. брашно и 4 с.л. прясно мляко. Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се млякото , в което е разтопено маслото и ароматите. Активираната мая се прибавя и разбърква внимателно. Накрая се прибавя и брашното постепенно. Замесва се тесто, което се доизмесва с 1/3 от ореховото олио.
Готовото тесто се поставя в найлонов плик и се оставя да втаса около 1 час. Отново се премесва с още 1/3 от ореховото олио. Тестото втасва още 30 минути и се оформя по следния начин.
От тестото се разточва голяма кора с дебелина 5мл. Намазва се с последната 1/3 част от ореховото олио.
Кората по дължина се разрязва на 6 части. Върху всяка част се поставя консуматив от плънката. Например нарязани орехи; късчета локум; сладко; стафиди; трохи от готовото руло и пр.
Гарнираните части се поставят една върху друга,като плънката остава между пластовете от тестени ленти. Така полученото напластено изделие се разрязва по ширина на 6 части, както е показано на изображението. Получават се 6 кубчета, от които ще се получат клавишите на хармониката.Последният слой остава само с намазаното орехово олио.
Кубчетата се подреждат изправени в форма за терин , покрити с хартия за печене.
Направих още 1/2 доза от тестото с плънка само от готово какаово руло./Не е задължително/.
Готовият сладкиш втасва още 20 минути и се слага в загрята на 180 °C фурна. Сладкишът се пече около 35-40 минути, като температурата се намалява на 150 °C.
Следва приготвянето на карамела. В подходящ съд се разтопява захарта. Внимателно се прибавя маслото нарязано на кубчета. Накрая се налива сметаната и се прибавя морската сол.
Когато сладкишът е изпечен и охладен се залива с карамела. Отгоре се разпръсват ореховите ядки
Ако не можете да приемете сладко-соленият вкус на карамела,може да не прибавяте морска сол или леко отгоре, да поръсите щипка сол на гранули, просто така за финес.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар