УСУКАН ТУТМАНИК


Не зная как до сега не съм направила този толкова вкусен тутманик. 
Нарича се усукан тутманик защото се образува от усукани като мартеица тестени ленти. 
Направата му е лесна и не изисква много време. Вкусът му е невероятен.

ПРОДУКТИ

500гр. брашно
200мл. прясно мляко 
2 с.л кисело мляко
2 с.л.олио
1с.л.захар 1ч.л.сол
2 яйца и 1 белтък
20гр. прясна  мая
Масло 40гр.
Сирене 300гр.

ПРИГОТВЯНЕ

Маята се активира с 1 с.л.захар 1/2 ч. от прясното мляко и 2с.л.брашно.


Яйцата се разбъркват с вилица. Прибавят се киселото мляко и олиото.


Добавя се втасалата мая.


Постепенно се прибавя и брашното.


Омесва се умерено меко твесто,което се оставя да се отпусне за 15 минути.


Разделя се та 4 части, от които се оформят топчета.


Всяко се разточва на правоъгълник.


Правоъгълникът се намазва с масло.


Поръсва се от сиренето. Отгоре се слага следващата разточена кора и се процедира по същия начин.
Последната четвърта кора не се маже с нищо. Разрязва се на  ленти, които се усукват като мартеница в две противоположни страни.


Лентите се подреждат в тавичка подмазана с олио.


Тутманикът се пече на 200 °С около 30 минути.


Завива се с мокра кърпа до омекване на кората.


ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации