УСУКАН ТУТМАНИК
Не зная как до сега не съм направила този толкова вкусен тутманик.
Нарича се усукан тутманик защото се образува от усукани като мартеица тестени ленти.
Направата му е лесна и не изисква много време. Вкусът му е невероятен.
ПРОДУКТИ
500гр. брашно
200мл. прясно мляко
2 с.л кисело мляко
2 с.л.олио
1с.л.захар 1ч.л.сол
2 яйца и 1 белтък
20гр. прясна мая
Масло 40гр.
Сирене 300гр.
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се активира с 1 с.л.захар 1/2 ч. от прясното мляко и 2с.л.брашно.
Яйцата се разбъркват с вилица. Прибавят се киселото мляко и олиото.
Добавя се втасалата мая.
Постепенно се прибавя и брашното.
Омесва се умерено меко твесто,което се оставя да се отпусне за 15 минути.
Разделя се та 4 части, от които се оформят топчета.
Всяко се разточва на правоъгълник.
Правоъгълникът се намазва с масло.
Поръсва се от сиренето. Отгоре се слага следващата разточена кора и се процедира по същия начин.
Последната четвърта кора не се маже с нищо. Разрязва се на ленти, които се усукват като мартеница в две противоположни страни.
Лентите се подреждат в тавичка подмазана с олио.
Тутманикът се пече на 200 °С около 30 минути.
Завива се с мокра кърпа до омекване на кората.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар