АПЕТИТКА С ЛЮТИ ЧУШЛЕТА


Апетитка съм правила много отдавна и за съжаление рецептата ми нямаше подробно описание на приготвянето. Погледнах в интернет,но не видях подходяща. Консултирах се с приятелки и близки и накрая конструирах рецепта, по която щеше да стане добра апетитка. И наистина се получи така. 


Тази година доматите у дома започнаха да зреят още в края на юни и затова реших да използвам по-голяма част от тях за направата на апетитка. 
Главната заслуга за направата на апетитката е на моя съпруг,който сам с отделни консултации с мен направи апетитката.

И защото се получи чудесна апетитка с люти чушлета ,споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

10 кг. домати

300 гр.люти чушлета

8-10 дафинови листа

25-30 зърна черен пипер

1 връзка магданоз

1 гл.чесън

За маринатата

300 мл. олио
/Ако обичате по-мазна апетитка сложете 400- 500 мл.олио/

100 мл. оцет

2 препълнени с.л.сол

2 с.л.захар

ПРИГОТВЯНЕ






Най-напред се обработват доматите.
Измиват се, почистват се от дръжките и мястото за захващането им за тях и се подреждат в тави.
Пекат се на максимална степен на фурната докато доматите се напукат и получат зачервена коричка.
Обелват се и се отцеждат от излишната течност.
Сместа се смила в кухненски робот или машинка за месо.

 

Маринатата се приготвя като се смесват продуктите и се слагат в съд да заври. 
Прибавят се чушлетата,почистени от дръжките за 2-3 минути и се отстраняват от маринатата.



Готовата смес от доматите се поставя във фурната и когато заври се пече около 1 час като се разбърква периодично.

Слага се маринатата и се пече още малко . Когато сместа започва да прави следа в тавата при разбъркването т.е.вижда се дъното на тавата се изважда от фурната.



Прибавя се нарязания магданоз. Не съм слагала чесън.


Приготвят се бланшираните чушлета и дафиновия лист.


Във всяко бурканче се поставя сред
 апетитката по 1 чушле и 1 дафинов лист./Моите дафинови листа бяха по- едри и ги разделих на две/ Слагат се и по няколко зърна черен пипер.


Бурканчетата се затварят и изваряват 5 минути.
Прибират се на хладно.



 ДОБЪР АПЕТИТ!





Коментари

Популярни публикации