АПЕТИТКА С ЛЮТИ ЧУШЛЕТА
Тази година доматите у дома започнаха да зреят още в края на юни и затова реших да използвам по-голяма част от тях за направата на апетитка.
Главната заслуга за направата на апетитката е на моя съпруг,който сам с отделни консултации с мен направи апетитката.
И защото се получи чудесна апетитка с люти чушлета ,споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
10 кг. домати
300 гр.люти чушлета
8-10 дафинови листа
25-30 зърна черен пипер
1 връзка магданоз
1 гл.чесън
За маринатата
300 мл. олио
/Ако обичате по-мазна апетитка сложете 400- 500 мл.олио/
100 мл. оцет
2 препълнени с.л.сол
2 с.л.захар
ПРИГОТВЯНЕ
Измиват се, почистват се от дръжките и мястото за захващането им за тях и се подреждат в тави.
Пекат се на максимална степен на фурната докато доматите се напукат и получат зачервена коричка.
Обелват се и се отцеждат от излишната течност.
Сместа се смила в кухненски робот или машинка за месо.
Прибавят се чушлетата,почистени от дръжките за 2-3 минути и се отстраняват от маринатата.
Готовата смес от доматите се поставя във фурната и когато заври се пече около 1 час като се разбърква периодично.
Слага се маринатата и се пече още малко . Когато сместа започва да прави следа в тавата при разбъркването т.е.вижда се дъното на тавата се изважда от фурната.
Прибавя се нарязания магданоз. Не съм слагала чесън.
апетитката по 1 чушле и 1 дафинов лист./Моите дафинови листа бяха по- едри и ги разделих на две/ Слагат се и по няколко зърна черен пипер.
Прибират се на хладно.
Коментари
Публикуване на коментар