ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И ДОМАТИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И КИНОА В ПРИСЪСТВИЕТО НА ПЕЧЕНИ КАРТОФИ




Едно традиционно ястие направено по различен начин.  Пълнени чушки и домати с много зеленчуци и киноа на фурна. Този път в тавата сложих и няколко картофа.  Идеята за това вкусно ястие е на моята мила приятелка от виртуалното пространство, Пепи/Penca Giannioti/. Много ми хареса и реших да го приложа. 

Подготвих любими зеленчуци, набрах зелени подправки от градината и реших да заменя част от ориза с киноа. Него оставих за съпруга, а на мен подготвих киноа. Обичам вкуса и вече имам опит в приложението и. Картофите сложих заради съпруга,защото много ги обича и не сбърках, защото той много хареса идеята. 

Готвенето на ястието беше по-дълго, защото зелето трябваше да  се задуши  и омекне .

 И другите продукти обработих чрез задушаване и накрая се получи мнооого вкусно ястие. Със сигурност ще го направя отново.

Единственото, което  никак не ми хареса бяха снимките. Много бързах и не си осигурих достатъчно светлина и за съжаление това ми изигра лоша шега. Снимките са толкова тъмни сякаш съм готвила на свещ. Но компенсира с вкуса.

ПРОДУКТИ

5 големи чушки

3 домата

1 малка глава зеле

4 глави лук

2 моркова

500 гр. картофи

1 к.ч. ориз

1,5 к.ч. киноа

зелени подправки-джоджан,магданоз,копър,целина,босилек,мента.

1 връзка лапад

сухи подправки -черен пипер,чубрица

вегета -1с.л.

зехтин 4 с.л.

краве масло 40 гр.

2 пасирани домата и вътрешността на доматите за пълнене.

200 гр.бекон

бульон с доматено пюре и сока от задушаваното зеле.


ПРИГОТВЯНЕ

 

Най-напред се задушава зелето,  със зехтина и  с бекона нарязан на кубчета, в доматения сок и пасираните домати около 30 мин.



 Зелените подправки и лапада се нарязват и прибавят към зелето.



Лукът се нарязва, морковите настъргват и се задушават кратко в  част от маслото.


Прибавят се към зелето.



Оризът се задушава в  другата част от маслото и към него се прибавя част от плънката.  С тази смес се пълнят доматите,издълбани от вътрешността и една чушка.

 


Към останалата плънка се добавя киноа,която е преварително накисвата във вода за 1 час.


 

В тази тава са продуктите с оризовата плънка.



А тук са останалите чушки с киноа и картофите.  Във тавите е налята течност останала от зелето, пасирани домати и вода по  1 ч.ч. и в двете тави.



Пече се  в загрята фурна/250°С / 20 минути с фолио

 

и 45 минути без фолио.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации