МЪРЗЕЛИВА ЛЮТЕНИЦА
Аз обаче не мога да допусна да се чувстват люспите защото колкото и добри да са ножовете на пасатора, люспите не могат да се стопят или смелят до неузнаваемост.
Затова бланширах доматите и ги белих. Като се изпекоха всички зеленчуци,махах и люспите от чушките.
Изобщо много работа падна. Но за сметка на това се получи много гладка и вкусна лютеница.
ПРОДУКТИ
3,5 кг.червени чушки
2,5кг.червени домати
600 гр.моркови
3 гл.лук
За маринатата
200мл.олио
1с.л.сол
1с.л.захар
4 с.л.оцет
чесън,черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ
Чушките се почистват от семето и се нарязват. Лукът също се обелва ,нарязва на дребно и се поставя при чушките.
Пече се 1 час с фолио и 2 ч. 30 мин без фолио. Отначало температурата е 200 °С, но след сваляне на фолиото се намалява на 170°С.
Когато се изпече сместа се охлажда, почиства от люспите и пюрира. Овкусява се с черен пипер и чесън и се насипва в буркани. Стерилизира се 10 мин.
Коментари
Публикуване на коментар