МЪРЗЕЛИВА ЛЮТЕНИЦА


Не зная защо наричат тази лютеница мързелива. Но определено заглавието ме заинтригува. И затова се впуснах в това приключение. 
Оказа се не мързелива, а много трудоемка лютеница. Може би много домакини възприемат идеята,че зеленчуците се нарязват в сурово състояние и всичко се пече няколко часа.Нищо не се бели, а направо се пасира и готово.

Аз обаче не мога да допусна да се чувстват люспите защото колкото и добри да са ножовете на пасатора, люспите не могат да се стопят или смелят до неузнаваемост. 

Затова бланширах доматите и ги белих. Като се изпекоха всички зеленчуци,махах и люспите от чушките.

Изобщо много работа падна. Но за сметка на това се получи много гладка и вкусна лютеница.

ПРОДУКТИ

3,5 кг.червени чушки

2,5кг.червени домати

600 гр.моркови

3 гл.лук

За маринатата

200мл.олио

1с.л.сол

1с.л.захар

4 с.л.оцет

чесън,черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ


Доматите се бланшират във вряла вода и се обелват.



Морковите се почистват,нарязват и се варят около 40 мин.



Чушките се почистват от семето и се нарязват. Лукът също се обелва ,нарязва на дребно и  се поставя при чушките.



Всички зеленчуци се слагат в дълбока тава.



Поръсват се със солта и захарта.



Поставя се олиото и оцета.



Тавата се покрива с надупчено алуминиево фолио,за да излиза парата от продуктите.

Пече се 1 час с фолио и 2 ч. 30 мин без фолио. Отначало температурата е 200 °С, но след сваляне на фолиото се намалява на 170°С. 

Когато се изпече сместа се охлажда, почиства от люспите и пюрира. Овкусява се с черен пипер и чесън и се насипва в буркани. Стерилизира се 10 мин.


ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации