КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ СЛЕПЕНИ С ШИПКОВ МАРМАЛАД


 

Тези меденки са невероятно хрупкави и вкусни. 

А с  резците , които използвах са напълно подходящи за коледната и новогодишна трапеза. Тези резци и още 10- 15 други са ми подарък от Миглена, дъщерята на племенника Крумчо.

Правила съм много пъти меденки, но почти винаги ставаха твърди защото намирах все такива рецепти, в които се даваше указание, че трябва да постоят поне 30 дни до Коледа, за да омекнат. 

Този път ги направих по рецептата на Вероника Георгиева и станаха невероятно крехки и хрупкави. 

Само че намалих меда от 120 грама на 50/2с.л./Беше достатъчно. Увеличих маслото и съответно брашната.

Ето това е точната рецепта за чудесни меденки .

ПРОДУКТИ 

2 яйца 

90 гр. кокосова захар 

50 гр. мед 

150 гр. масло 

350 гр. брашно 

150 гр.бадемово брашно

1ч.л.бакпулвер

1ч.л. канела

1ч.ч.джинджифил

1ч.л. кардамон 

За слепване

шипков мармалад 


За гарниране

160 гр.черен шоколад

15 гр. кокосово масло

Захарна поръска


ПРИГОТВЯНЕ


1. Яйцата се блендират заедно със захарта и меда. 
Добавя се разтопеното масло и отново се блендира 

2. Брашното се смесва с бадемовото брашно,бал полувера и подправките.

3. Сухите и течни съставки се смесват.

4. Омесва се меко тесто и се разделя на три като се поставя в три найлонови пликчета. 

5. Прибира се в хладилника за 40 минути .

6. С резците коледно чорапче и елхичка се изрязват фигурки и веднага се пекат върху хартия за печене в загрята на 160 градуса около 8 минути. 

7. Охлаждат се добре и се гарнират .


8. Най-напред се разделят по двойки така както ще се следват. Долната част се намазва с шипков мармалад. И с горната се слепва. 

9. Оставят си за 10 минути за да засъхне малко мармалада.

10. През това време шоколада и маслото се разтопяват. 

11. Всяка фигурка се потопява в шоколад и се поръсва със захарна поръска.


11. Фигурките се оставят на студено, за да засъхне шоколада.


12. Готови се да се опитат с чаша кафе. 

13. Прибират се в кутия, за да са меки до празниците.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации