ПАНА КОТА ЧЕТИРИ ШОКОЛАДА

       

          Първата  ми Пана кота , се хареса на приятелите ми и всички, които имат предпочитание към подобни десерти и се запознаха с нейното съдържание.Не е погрешно ,че това изделие е трудоемко и се приготвя продължително. Затова пък е много вкусно и красиво на външен вид. Сега предлагам още една Пана кота, която нарекох "Четири шоколада".
           


Идеята за тази Пана кота бе вдъхновена от изключително впечатляващите торти
 - Три  шоколада или Четири шоколада, които много момичета от кулинарната група,в която членувам направиха.Оказа се,че тези шоколадови мусове съдържащи се в споменатите торти са особено приятни за изпълне ние и разбира се за похапване.За разлика от тортата , пана котата не съдържа блат,но и само с шоколадовите мусове е така впечатляваща и божестве но вкусна. Важен момент при приготвянето на пана котата е конструирането на съдържанието, в което важно място заема качеството на продуктите.Тук предпочитанията са различни. Може да се използва животинска или растителна сметана.
Не се ангажирам да коментирам,коя сметана е по -добра- растителната или животинската. Според определени мнения растителната може да съсипе вкуса на десерта и затова препоръчват животинска сметана. Други смятат ,че и растителната е добра и може да допадне на вкус на много от консуматорите.На мен лично ми допада животинската , но по-леката т.е. с по-малък процент масленост. Използвала съм и растителна и тя е добра на вкус ,така че всеки да си избере. За млякото няма да говоря, защото има хубави млека- всеки сам да реши . Желатинът е най-популярният продукт за желиране. Напоследък се появиха идеи за използване и на други продукти. Агар-агар или куахада са доста
лансирани продукти за желиране.
Агар-агар все пак може да се намери в България, но едва ли масово може да се използва заради високата му цена. Има изказвания,че куахада изцяло подобрява вкуса на шоколадовия мус, докато този с желатин е в пъти по лош. Дори в кулинарната група се разпространи опита да се използва мая за сирене. Аз лично имах възможността да апробирам агар-агар за направа на шоколадов мус. С този продукт се работи лесно, няма някакви специфични изисквания, но аз  не усетих различен вкус. Усещах шоколадово -сметанов аромат. Консистенцията според мен също не се променя. Затова не мисля,че трябва да се заклеймява желатина, който се използва от доста дълго време в кулинарията.
И накрая какъв шоколад да се използва.
Вкусът както на тортата така и на шоколадовия мус е зависим от шоколада, който му придава сякаш някакво вълшебство. Затова качеството на шоколада е от голямо значение. Може да се осигури шоколад на блокчета или келти.За натуралния шоколад се препоръчва такъв с по -висок процент -60-70 % какао. Естествено по качествения шоколад е много вкусен и придава на десерта финес.
Но аз бях толкова нетърпелива да осъществя своята идея, че не се постарах да осигуря от най -качествения шоколад.
Използвах два вида ковертюр и два вида български шоколад , ръчно производство и с добро качество.
Подреждането на шоколадовите мусове в чашите се оказа  предизвикателство, въпреки че вече съм правила подобна пана кота. Реших да направя различни фигури,съчетавайки цветове и видове шоколади.Техниката за поставянето част от чашите под наклон и подреждането на шоколадовата смес  бе категоричното ми решение. Не съм правила предваритен проект за това как ще изглежда всичко  и реших цялата конструкция в движение.


                  

За разнообразие направих и две различни чаши с шоколадов мус.



Този път много по - лесно се справих с наклоните на чашите и редуването на цветовете както и  смесите. Получиха се доста красиви и ефектни конструкции.
За направата на Пана кота "Четири  шоколада " са необходими следните

Продукти

700 мл. сладкарска сметана; 300 мл.прясно мляко; 100гр.  натурален шоколад; 100 гр.млечен шоколад; 100гр.
бял шоколад; 100 гр. бял шоколад с какаови зърна; 20 гр. желатин/или 3 пакетчета по 30 гр. Агар- агар/. Захар не добавям, защото шоколадите са достатъчно сладки. Вярно е , че натураният шоколад е малко по- горчив, но това не се отразява на добрия вкус според мен. Може да се добавят няколко лъжици пудра захар , ако някой е свикнал  да консумира повече сладко.

Приготвяне 

Сметаната и млякото се смесват и загряват без завиране. Желатинът се за кисва за 5 мин. в малко вода и се стопява на водна баня. Когато и двете смеси леко се охладят , сметаната и млякото се прибавят към желатина и се разбърква до пълно стопяване на желатина. Ако се процедира обратно , желатинът да се прибавя към млечната смес, може част от него да остане по дъното на съда. Цялата смес се разделя/по 250 мл. / в четири купички или други съдове. Шоколадите се начупват на парчета и се разтварят в съответните купички. Аз подготвих 3 чаши ,в които благодарение на наклоните се получават различни фигури от шоколадовите смеси.


Ето така се разполагат чашите и се нанася най-напред сместта с натурален шоколад. Слагат се 3-4 с.л. във всяка чаша. Паралелно се слага по малко и в други чаши , които не се слагат под наклон/ при мен бяха още 2 чаши/.Трябва да остане от сместта за първите 3 чаши, които трябва да се допълнят с тъмен шоколад, когато се изправят.Чашите с тавичката и другите две чаши се слагат в хладилника.След
2 часа , наклонените чаши се обръщат на другата страна, защото желето е стегнало първия крем и той няма да падне. Нанася се сместа с млечен шоколад . Нанася се и в другите чаши  от същата смес на ленти, както се вижда на изображенията.Чашите отново се връщат в хладилника.




След 2 часа в наклонените чаши се нанасят по 2-3 с. л. от белия шоколад върху млечния, но така че да се получи кант. Пак се слага в хладилника.След 2 часа , чашите се обръщат отново от страната на тъмния шоколад и се слагат 2-3 супени лъжици бял шоколад. Отново в хладилника и след 2 часа чашите се обръщат прави и на всеки 40 мин. се нанасят тъмен ,млечен,бял , бял с какаови зърна ,бял шоколад. Паралелно се слага и в другите 2 чаши смес като се редуват цветове. При всяко нанасяне на вид шоколад чашите се слагат в хладилника.Когато нанесете и последният мус ,чашите се поставят в хладилника до другия ден.

Когато приготвях украсата за мусовете направих близалки от кекс обляти с шоколад.Това се получи като всяка близалка потопявах в мус от натурален шоколад. Благодарение на желатина се бе получила лъскава глазура.




Следователно този мус може да се  използва за глазиране на кексове и други сладкиши.Но да не се отклоняваме повече от темата.

Ако решите да направите тази пана  кота , ще изпитате, истинска шоколадова наслада.






Добър апетит

Коментари

  1. Жестока вкусотия!Заслужава си времето.И такава красота!

    ОтговорИзтриване
  2. Жестока вкусотия!Заслужава си времето.И такава красота!

    ОтговорИзтриване
  3. Шоколадовият мус може ли да се използва за глазура на торта? И дали може да покрие доза за 1 шоколад ,торта с d- 22 см.? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря!Ако опитате,тогава насладата ще бъде неописуема!

    ОтговорИзтриване
  5. Да,шоколадовия мус става и за торта.Като застине муса и се усети кремообразност, се излива върху тортата.Слага се в средата внимателно и шоколадовата смес ще се разнесе по повърхността на тортата.Ще стигне точно 1 доза да се покрие посочения диаметър на тортата.Ако използвате натурален шоколад с по-висок процент на какао да знаете, че той се стяга по-бързо и е по -сгъстен.Затова веднага след като го разтопите, го излейте върху тортата.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря!А какъв процент шоколад и каква марка? Милка може ли?

    ОтговорИзтриване
  7. Четвъртият шоколад от къде купувате? Във Кауфланд или Лидл дали ще намеря?

    ОтговорИзтриване
  8. Бихте ли ми дали повече информация за агар-агар?

    ОтговорИзтриване
  9. А мая за сирене защо се използва и как? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Обикновено се приема, че шоколадът трябва да е с над 60% какао.
    Най- добре е да бъде 70%.Да става,може и по -евтин шоколад.Например Своге ще стане добре.

    ОтговорИзтриване
  11. В статията при посочване на продуктите съм сложила линк за информация относно 4-я шоколад

    ОтговорИзтриване
  12. Информация за агар -агар също може да се прочете Поставила съм линк с наименование агар-агар към статия за него.

    ОтговорИзтриване
  13. Мая за сирене заменя желатин.Според определени мнения се слагат 8 капки на 100гр.шоколад.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации