ПИТКА " ГЕРГИНА "

 

Когато получих рецептата за тази питка,разполагах само с комбинация за продукти и технология за приготвяне.

             



Наименованието на питката ми се стори доста общо, даже бих казала тривиално.
"Погача със сирене " Уважавам труда на всеки автор на рецепта и технология ,но тази рецепта е предавана от ръка на ръка ,затова когато я получих и реших да я направя , не знаех кой е точно източникът. Много внимателно прочетох какво е съотношението на продуктите и технологията. Нямах време да правя проект,затова започнах спонтанно да изпълнявам отделните действия.Правила  съм много тестени неща и опитът не ми позволи сляпо да се придържам към всичко.Някои технологични похвати много ми харесаха,но скоро започнах да си задавам въпроси. Възможно ли е само едно топче да придържа такава триетажна маса тесто? Ще се получи ли правилен кръг при такъв голям брой рула в първи ред?Ще мога ли да разточа толкова много рула/54/ на сравнително еднакви рула?Как ще се придържат отделните редове и няма ли да рухнат при печене?Но като че най-много ме безпокоеше написаното ,че първият ред се  разполага близо до стените на таватаТова означава че нарезите ще се деформират. Въпреки всичко много бях любопитна да разбера какво ще се получи и започнах да действам,съчетавайки указания и мои експерименти. Приготвянето на тестото премина с мои частични изменения,но разумно,за да не  се съсипе нещо. При съчетаването на брашно и течност/наследено указание от майка ми/ трябва да се има предвид,че яйцата и мазнината също спадат към течните съставки и ако се добавят още яйца и мазнина според вкуса,е необходимо да се намали водата или млякото,които се слагат.В противен случай ще трябва да се добавя брашно или да се рискува с по меко тесто. Когато тестото е втасало се правят манипулации според рецептата -разточва не ,формиране на отделни конструкции. При тази манипулация се оставят късчета та тесто да починат 15-20 минути. Друго много важно нещо, което установих за тази питка е ,че когато рулата се разточват не трабва да изглеждат като вестник,защото няма да имат обем. А когато първият ред е готов ,от този момент започва втасването и докато разточим следващите рула ,тези ще увеличат обема си.Във втори
ред, слагаме рулата върху две от първия ред  ,вместо върху дадено руло от предходния ред.А когато по дължина рулата се застъпват се получава амфитеатрално положение-откроят се етажи. Друго което разбрах при повторна работа с този конструкция е ,че рулата от втория ред трябва да се изтеглят към образувалия се от първи ред, отвор.Така те малко ще стърчат и няма да увисват. И нещо много важно,за стабилност на конструкцията.След първи и втори ред цялото пространство с рула трябва да се намаже с разбит белтък, за устойчивост . Категорично първи ред не трябва да се подрежда в основата до стената на тавата,защото  рулата ще се деформират.Аз начертах окръжност на 2 см по-навътре върху хартията за печене и следвах тези очертания при подреждане.Последният ред е видима част и дава облик на питката.Затова рулата,които са най-малко  не трябва да  се слагат близо едно до друго. Даже аз намалих с две рулата от този ред,защото видях,че средното топче въпреки големината си ще пропадне и направих едно вътрешно. И е важно , рулата от трети ред да се забиват към отвора сякаш са на връх, от който ще се спускат.
И така питката бе направена, изпечена внимателно с намаляване на температурата на фурната. Като я гледах преди това в тестена форма си мислех ,че няма да е достойна за показване ,но като се изпече беше красива.

                

Естествено това ме мотивира да покажа питката на кулинарната група ,в която членувам.Имаше много добри отзиви и интерес.Станаха доста приятни разисквания и много от приятелите пожелаха да я направят.Даже една дама от кулинарната група ми изпрати илюстрация на една неизпечена питка подобна на моята.

                 
Направи  ми впечатление,че всички нарези в края на питката бяха еднакви и рулата бяха с еднаква дължина,а моята имаше и  равни и неравни т. е. по-къси рулца? Но в края на краищата и в природата и в живота нещата не са еднакви.


Моята питка ,като че олицетворява това многообразие  от  различни елементи.

Накрая няколко дни ми се въртя в главата въпроса как да нарека питката си. И търсейки  изображение на лозов лист, за да конструирам питка за Трифонов ден ,ми попаднаха изображения на цветя и сред тях имаше различни гергини .


Съпругът ми като видя първото изображение каза,че моята питка прилича на тази гергина .
Ето това е наименованието на моята питка - "Гергина". 
Време е за рецептата.

Продукти

1 кг. брашно +1ч.л. бакпулвер; 2 яйца; по 1 с. л. сол и захар; 2 с.л. олио ; 1 кубче мая за хляб ; 450мл. течност /1/2 мляко и 1/2 вода/  В зависимост от големината на яйцата може да се сложи повече или по-малко вода , но до 500м мл.

За плънката 

300гр. извара ;125 гр.  крема сирене;един белтък
За намазване: 1яйце и един жълтък. 

Белтъкът  и малко жълтък се използва за намазване на рулата от първите два реда, за да са по - устойчиви. 


Приготвяне

Маята се смесва със захарта ,
1с. л. башно и 2 с.л. мляко. Изчаква се да шупне. Брашното се  пресява с бакпулвера, слагат се солта , яйцата и маята , прибавя се и мазнината и се меси. Тестото се слага в найлонов плик, за да втаса.  Разделя се на 27 топчета+ 1 за средата , но по-голямо.Топчетата се омесват добре и се оставят да починат 20 минути на масата.



Всяко топче се разточва на елипса, маже се с разтопено масло и се  поставя от  плънката. Навива се на руло и се разрязва косо или под наклон на две.

В първия ред се нареждат в кръг 22 рула.Намазват се с разбит белтък и малко жълтък и отгоре се подреждат 18 рула . Вторият ред се подрежда към центъра , без да се изравняват рулата от двата реда.Вторият ред е с около 2 см. по навътре от края на първия ред . След подреждане рулата отново се намазват с жълтък и белтък. Поставя се топчето в средата. Подрежда се трети ред ,който съдържа 14 рула, които не се мажат веднага. Наредената питка се оставя  да втаса още 20мин. Намазват се  с жълтък и олио и последните рула. Фурната е загрята на 200°C . Питката се поставя вътре  и след 15м. се намалява  на 150°C. Пече 40 -45м. 
Преди печене /моя практика/питката се намазва с майонеза,за да стане мека коричката. Семена та върху питката, се избират според предпочитанията .

Точно защото температурата се намалява на 150° C  , питката има възможност да се изпече от вътре, защото това е голяма маса тесто.


Ето така изглежда от вътре когато е изпечена добре. 



Това приключение  беше забавно.
Ако решите да участвате в него, ще направите своята питка 
"Гергина"
Добър апетит!

Коментари

  1. Достатъчна е статията за да се разбере колко е вкусна,макар и виртуално.Поздравление! Ще се опита.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Няма да съжалявате , след като я направите. Успех!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации