ШОКОЛАДОВА СУРОВА ТОРТА ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА МОЯТА СЕСТРИЧКА


 

Една впечатляваща празнична торта за моята сестричка.




Тя живее в Белград от 49 години. На всеки неин празник и честитя по телефона или интернет медиите. 

И на двете винаги ни е било тъжно,но обстоятелствата не позволяваха да бъде друго.

Тя празнуваше със сръбското си семейство и децата си, с ние с майка ми докато беше жива и съпругът ми и дъщеря ни вдигахме наздравица за нея.

Тази година обаче ни се отдаде възможност да отпразнуваме заедно.

Дъщеря и беше много притеснена, че не може да и поднесе букет,предложи ми вариант да ми проведе пари ,а аз да купя цветя от нейно име.

Казах,че пари не са необходими при такъв знак на обич към майката,която я е родила и отгледала,без значение добра или лоша,но все пак майка-единствена и неповторима.




Със съпруга ми решихме да я изненадаме и я заведохме в един от ресторантите на Happy в София. Там изненадващо за нея направиха обичайния ритуал за рожден ден и поднесоха букета от дъщеричката и.

Беше много вълнуващо!

Но сега да поставим акцент върху тортата,която приготвих.

Много лесна,лека и изключително вкусна

ПРОДУКТИ

първи блат

260 гр. фурми

1 настърган морков

1ч.ч. кокосови стърготини*

1ч.ч.едро смляни орехи

1с.л конфитюр от портокалови корички

1 ампула ванилия

втори блат

600 гр. крем сирене

2 с.л.мед

1с.л. конфитюр от портокалови корички

За глазурата 

160 гр. черен шоколад

200 гр. течна сметана 

*Мерителна чаша 200 мл


ПРИГОТВЯНЕ 



1 За първия блат фурмите се накисват в гореща вода за 10 минути и се смилат или нарязват на късчета.

2.Прибавят се останалите продукти. Омесва се добре и сместа се разполага в силиконова форма.

3. Ако няма такава се поставя ацетатно фолио по стените на формата. За това фолио може да прочетете тук

4. Блатът се утъпква добре и формата се слага в хладилника, за да стегне.



5. За втория блат крем сиренето се смесва с другите продукти и се разбърква. Оставят се 2 лъжици от сместа за попълване на луфтовете,когато се извади тортата.

6. Останалата смес се разполага върху първия блат и се заглажда.

7. Формата се слага в хладилника,за да стегне и вторият блат.

8 Накрая се разтопява начупеният шоколад в горещата сметана. Излива се върху тортата.


9. Тортата се украсява за празника.



ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, СЕСТРИЧКЕ!

Коментари

Популярни публикации