ЦВЕТЕН КОЗУНАК


 Един впечатляващ и много вкусен козунак.
Формичката ми ,която използвах,за да го направя  не е нова. Бях я забравила сред други съдове в шкафа.

Сега и дойде ред да я използвам.

Правила съм преди години цветен козунак,но тогава за оцветяване използвах сокове от цвекло,спанак,лилав картоф и куркума на прах.

Този път  в течното тесто предвидено за цветни мотиви прибавих нишестета от малина, портокал,зелено и лилаво нишесте на люспи, които намерих в сайтове.

Получиха се хубави цветове.

Доволна съм

Направих хубав козунак.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

За тестото

3 яйца

200 гр.кисело мляко

150 гр. захар

20 гр. ванилова захар

24 гр. прясна мая

600 гр. брашно

2 с.л.олио

2 с.л.ликьор амарето

ромова и ванилиева есенции

кора от лимон

100 гр. краве масло и свинска мас

За цветните мотиви

40 гр нишесте от малини

40 гр портокалово нишесте

 по 30 гр зелено и лилаво нишесте на люспи 

И още

60 гр. орехи

50 гр. стафиди 

1 кутия локум

ПРИГОТВЯНЕ 



1. Маята се активира с част от киселото мляко 30 мл.вода 1 с.л захар и 2 с.л. брашно

2. Брашното се пресява и към него се прибавя мята,разбитите със захарта яйца,млякото олиото, ликьора и ароматите.

3. Отделя се 1/3 от тестото и се разделя на 4. Към всяка част се прибавя съответен цвят нишесте,омесва се и се доизмесва с масло и мас.

Цветните части се слагат в отделни пликчета и в съд за връзване.

4. Две трети от тестото се омесва и доизмесва с масло и мас.Поставя се в съд за втасване.


5. Двата типа теста втасват за 1 час във фурната  загрята на 50 °© и изключена.


6. Готовото тесто се разпределя във формата.

7. Най-отдолу се слагат 2 бели ленти от по 120 гр.

Подреждат се ядки,стафиди и локум. 

8. Подреждат се отгоре и по една цветна лента от по 90 гр. /лилава и оранжева/. Слагат се парчета локум, стафиди и орехи 

9. Подреждат се последните 2 цветни ленти. Отново се подреждат локум стафиди и орехи.

10.Завършва се с последните две бели ленти,в които са забодени навътре локум,орехи и стафиди

11. Тестото втасва 20 минути на 50 °© и фурната се включва на 150°©за 40 минути


12. Козунакът се изважда от формата леко охладен и се обръща.


13. Доста е опитан и вече добре охладен се поръсва с пудра захар




14. Разрез от вътре.



15. Фигурите са подредени различно при отделните парчета т.е. не е съвсем еднакво.


16. От останалото тесто и консумативите се оформят мъфини. 


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник за основното тестоhttps://vaninablogaddress.blogspot.com/2021/05/blog-post.html?m=1

Коментари

Популярни публикации