КОЗУНАК ПРИКАЗЕН КАЛЕЙДОСКОП
Пролетта събуди зелените и ароматни растения . Градината ни се изпълни с пъстри многоцветни ухания.
Започна ново начало в живота на нежните заселници в дворното пространство.Зюмбулите сякаш се усмихват и застилат хоризонта с приятен аромат.
Игликите изпълниха моравата с нежни и непрекъснато умножаващи се багри
Нарцисите се издигат величествено в отреденото им пространство.
И лалетата са готови за старт. И не само те.
Настроението на всички в къщи се покачва и изпъстря с многоцветни очаквания.
Наближава Великден, празник на Христовото изпитание и възкресение.
Ще го посрещнем в пъстротата на пролетни ухания и красиви шарени нюанси.
В нашия дом на почит са трите великденски символа: традиционното агне,шарените яйца и вкусните козунаци.
Последните са моята запазена територия.
Козунаците , които са типични за повечето православни християни и католици, внасят сякаш усещане за уют и топлина във великденските празници. Моят свекър, който много ценях ,винаги казваше- Не може на Великден в къщата да не замираше на козунаци.
В осъществяващи те се празничните ритуали неизменно присъства и той-козунакът в безбройните си форми и вкусове
Ако се запитаме , откъде води началото си това толкова вкусно печиво, отговорът едва ли ще бъде задоволителен. Повечето твърдения отричат козунакът да е свързан с обрядно-ритуалната система на Християнството и го определят като градска мода.
Сочи се ,че наименованието му има румънски произход -соzonak-сладък хляб с грозде.Думата е взаимствана от гръцкото наименование kozunaki,което означавало звънче и затова първоначално гръцките козунаци имали форма именно на звънче.При руснаците великденски ят козунак се нарича кулич и по форма прилича на италианското панетоне. Появата му датира според някои източници от 19 век,а според други от 17 век,когато за първи път е замесен в Франция.
Днес за нас българите ,козунакът е вкусно печиво,което модерното фабрично производство превърна в непрекъснато поднасящ се продукт целогодишно на домашната трапеза и е на особена почит на Великден.
За православната църква , козунакът играе роля на сладък ритуален хляб,който се замесва в зората на велика събота. В неделя на трапезата задържително се поднася наред с боядисани те яйца и печеното агне.
Няма универсална рецепта за месене на козунак. Известно е,че всеки продукт съдържа брашно, яйца, мазнина,течност и мая. Съотношението между продуктите е различно Моята свекърва месеше козунак с козе мляко мас и олио. На село всички жени сякаш се наговаряха и месеха по една и съща рецепта и количество,което вариране между 5-7 килограма брашно. И това не беше случайно. Козунакът трябваше да стигне за всички на трапезата.Нещо повече . Всеки гост отнасяше със себе си парче козунак , за да не си тръгне с празни ръце.
Майка ми месеше козунак в съответствие с градската мода.
Нейните козунаци бяха с по-малко яйца и мазнина, но ароматни, също вкусни и сплетени в различни варианти. Аз започнах да правя козунаци много отдавна, но години наред ползвах една и съща рецепта, която майка ми беше получила от приятелка, с нощно втасване. Сега зная множество рецепти в какви ли не варианти.
Когато се присъединих към няколко кулинарни групи , научих и други много по- интересни технологии и се убедих,че могат да се правят и по-добри козунаци. Някои от тези вкусотии са меки и пухкави , други са с удължени структурни нишки-конци
Аз обичам козунакът са е вкусен с приятен аромат и външен вид.
Сега много стана модерно месене то в хлебопекарна.Но лично аз предпочитам ръчно месен хляб и козунак .
Затова не си купувам хлебопекарна и все още меся ръчно.
За наближаващия Великден се готвя и аз, въпреки че някои приятели от групите направиха "сериозни репетиции" и изпробваха доста рецепти.
Реших да започна с една рецепта, с която младите майки и баби/ аз съм от отбора на бабите/могат да зарадват деца и внуци. А малките с нетърпение очакват празника на боядисани те в пъстри цветове яйца. Ако прибавим и пъстри ,мекички и пухкави козунаци ,детските очички ще греят още по-ярко.
Децата се впечатляват от фигури цветове,затова тук конците в козунака не са преоритет , въпреки че ако бях разчупила козуначетата , конците щяха да се видят. Най-важното е , че за децата козунакът трябва да е вкусен и привлекателен.
Мисля,че постигнах това. А освен нова технология използвах и подправката махлеб, която гърците слагат в козунака.
Формите , в които правих козунаците бяха за терин,но може да се използват и кръгли кексови калъпи. Сега има толкова релефни форми,в които козунаците ще изглеждат като приказни дворци.
Цветовете в козунаците са важни за образуване на фигури.Точно това впечатлява децата. Но оцветяването с бои не е много полезно за тях. Въпреки че са хранителни,все пак е химия. Затова аз извлякох цветни сокчета от зеленчуци и използвах прахообразна куркума за жълт цвят. Зеленият получих от пасиран спанак.Червеният и лилавият цвят от рендосани червено цвекло и картоф. Специфичните вкусове на естествените оцветители не промениха характерния вкус на козунака.
Споделям това, което направих,
защото беше опитано и харесано.
За направата на моите козунаци са необходими следните
ПРОДУКТИ
За тестото
- 4 яйца/от тях 1 /2 жълтък за намазване/
- 20гр. прясна мая
- 100гр. захар
- На върха на ч.л сол
- 60гр.краве масло
- 60 мл. олио от гроздови семки/или слънчогледово олио/
- 150 мл. прясно мряко
- 600 гр. брашно
- Аромати
- 1ч.л. махлеб
- 1/2 ч.л. кардамом
- кора от 1 лимон
За плънката
- Локум различни цветове 1 опаковка
- Стафиди 50гр.
- Марципан 50гр./Може и без него/
- Орехови ядки 50гр
- Разноцветни дражета с шоколадов пълнеж
- Конфитюр от портокалови корички
Глазура
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се рони на трохи и към нея се прибавят 4с.л. мляко ; 2 сл. брашно и 1с.л.захар.Оставя се да шупне за 10 минути.
Смесват се яйцата ,от които се от деля 1/2 жълтък, със захарта.Разбива се сместта до стопяване на захарта.Прибавя се останалото мляко.Прибавят се ароматите и закваската. Част от олиото се прибавя към сместта . Постепенно се слага и брашното.
- 1/2 от оставения жълтък
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се рони на трохи и към нея се прибавят 4с.л. мляко ; 2 сл. брашно и 1с.л.захар.Оставя се да шупне за 10 минути.
Смесват се яйцата ,от които се от деля 1/2 жълтък, със захарта.Разбива се сместта до стопяване на захарта.Прибавя се останалото мляко.Прибавят се ароматите и закваската. Част от олиото се прибавя към сместта . Постепенно се слага и брашното.
Замесва се меко / почти течно тесто/.Прибавя се част от маслото.
Две трети от тестото се отделя и се доизмесва с мазнината.Поставя се в найлонов плик за да втаса.
Останалото тесто се разделя на четири. Предварително се извличат сокчета от зеленчуците. Куркумата с разтваря в 1 с.л. вода. Всеки къс цветно тесто се доизмесва с мазнина и се слага в найлонов плик, за да втаса.
Втаса лото тесто се разпределя в релефна та форма за терин. Най напред се разточва бялото тесто и се разполага по дължина във формата.Отгоре се слагат локумечта и орехи.Върху тях се подреждат 2 цветни ленти.Отново се слага от плънката.Върху тях се подреждат още 2 цветни ленти.Слага се плънка и най отгоре се подреждат 2 ленти от бялото тесто.
Останалото тесто се оформя като сплетен козунак и мъфини
След второто втасване /около 1 час /
козунаците се поставят във загрята фурна до 160°C. След 5 мин ,фурната се намалява на 150 °С Пече се около 45 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Уникален! Браво
ОтговорИзтриванеКъде намерихте формата?
ОтговорИзтриванеИмам кръгла,но тази е уникална!
Много сполучлив козунак. И виждам,че няма хартия за печене отдолу.Лесно ли се отлепва от селикона?
ОтговорИзтриванеНаправо произведение на изкуството!
ОтговорИзтриванеЦветна картина
ОтговорИзтриванеА мъфините как се правят?
ОтговорИзтриванеПоздравления!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеФормата имам отдава. Купих я от български сайт.
ОтговорИзтриванеБблагодаря! Козунакът наистина е хубав -мек и много пухкав. Отлепването от формата е лесно без всякакви усилия.За всеки случай я подмазах с олио.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за оценката. Но точно това беше целта ми - да наподобява приказна картина.За децата са интересни точно форми и цветни изображения.
ОтговорИзтриванеУникален ли? Благодаря! Формата го прави такъв!Приятно е да се гледа ,а е и изкушаващо да се похапва.
ОтговорИзтриванеПроизведение на изкуството с помощта на формата.И това е приятно!Благодаря!
ОтговорИзтриванеМъфините се правят лесно Оформят се кръгчета чрез дланта.Подреждат се във формата. Между тях се слага от плънката. Тестото трябва да не надвишава 1/2 от височината на съда,защото расте и изпълва формата
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вниманието на всички,които отделихте време за коментари!
ОтговорИзтриване