КОЗУНАКЪТ НА МАМА
В навечерието на Великден се направиха много козунаци и не визирам само тези в професионални пекарни. В кулинарните групи просто гъмжеше от различни модели на козунаци.Но най-голям интерес предизвикаха козунаците с много"конци". Когато реших да направя и аз ,не за да не остана назад , а защото традиционно меся всяка година различни модели козунаци,се насочих към рецептата на майка ми.
Въпреки че далеч преди Великден, опитах и други технологии, не можах да пропусна удоволствието да спретна няколко козуначета по старата бойна рецепта.
Имах домашни яйца и хубаво брашно и разбира се време и търпение.
Получиха се чудесни козунаци,които с удоволствие споделям.
ПРОДУКТИ
За тестото
1,200 кг брашно
- 200мл. прясно мляко
- 100мл. кисело мляко +1ч.л. сода бикарбонат
- 4 яйца и 1 белтък
- 200 гр. мазнина/150 масло и 50 олио за доизмесване/
- 30гр. прясна мая
- 200гр. захар
- Плънка
- локум,стафиди орехи
- За намазване на козунаците
- 1 жълтък
За поръска
- Филирани бадеми, захар
ПРИГОТВЯНЕ
Маята не се активира , чрез шупване, а само се разтваря в част от прясното мляко.Захарта се разтваря в затопленото мляко.Прибавя се разтворената мая и разбитите яйца. Ароматите се слагат също в прясното мляко. Добавя се и разтопеното масло.
Пресятото брашно се оформя като кладенче.Последователно се слага киселото мляко със содата и сместта от прясно мляко, масло и яйца.
Замесва се тесто,което се доизмесва с олио. Прилагат се техниките разтягане и биене на тестото и когато се появят мехурчета, се слага в найлонов плик и се прибира в хладилника до сутринта. На другия ден,тестото се изважда и се оставя да се постопли за 1 час.
Сплитането е традиционно на 2 , 3 ,4 плитки.
Този начин на сплитане от 2 дълги фитила ми допадна и защото е доста популярен не го показвам подробно.
Крайният резултат е този козунак.
Може да се сложи и в кръгла форма като краищата се съединяват.
Повторното втасване не е дълго около 20мин. , след което козунаците се слагат в студена фурна на 50°C и след 15м. се мажат с жълтък и се поръсват със захар и филирани бадеми. Фурната се увеличава на 150°C и се пече в зависимост от големината на козунака от 25мин. до 50мин.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар