БАНИЧКИ СЪС СИРЕНЕ И КАРТОФИ


Най- после намерих време да представя една от най- вкусните баници в моята кухня - Баница със сирене и картофи.
Моята сестра Нинка приготвя баници, които в Сърбия наричат пити и слага плънка и от картофи.
Наблюдавах  турски кулинарни видео канали и от там получих някои идеи за направа на баница с картофи. Синтезирах обичайната ми технология за приготвяне на баница с добавка на солено кексово тесто в корите и начина на направа на баница с картофи. Направи ми впечатление,че туркините правят два вида тестени изделия: канелони с картофената плънка и баница с точени кори със същата плънка.
Реших да изпробвам втори вариант. Начинът на сгъване на баничките ми се стори толкова забавен и подходящ за този вид изделие.
Получиха се много вкусни и симпатични на външен вид банички.
Рецепата е доста точна и лека за
изпълнение.

ПРОДУКТИ

1 пакет  кръгли одрински кори
50 мл. олио
30гр. краве масло
За плънката
250гр. сирене 
500гр. картофи

За плътност та корите
2 яйца
1 /2 ч. ч. олио
1/2ч.ч. брашно
1/2ч.ч. кисело мляко +1/2ч.л. сода бикарбонат
1/4ч.л. сол
ПРИГОТВЯНЕ

Всички кори се разстилат. Разрязват се на кръст.



Образувалите се триъгълници се поставят един върху друг и се покриват с кърпа, за да не изсъхнат.
През това време се приготвя тесто като за кекс от продуктите за плътност на корите.
За плънката картофите се сваряват в подсолена вода. Сиренето се натрошава и прибавя към обелените и почти смачкани картофи. Маслото се стопява и се прибавя към олиото.


Взима се една четвъртина от корите. Намазва се с мазнина. Внимателно се поръсва с 1-2 с.л. от кексовото тесто. С един пръст или точилка кората се събира като хармоника от върха на 
триъгълника  до основата.



Хваща се  средата  на хармониката и двата края се приближават един към друг.


В основата се слага плънката и навиването на кората започва от върховете на краищата до основата.



Когато рулце то е готово се затваря и от късите страни. Обръща се от опаковата страна , където се образуват релефите.
Образувалата се фигурка се подрежда в покрита с пекарска хартия тава.


Баничките се пекат 30 мин. на силна фурна. След готовност се напръскват с гореща вода, в която
 се слага 1-2 с. л. олио
Баницата престоява  1/2ч. покрита с кърпа.



С консумацията на тези вкусни банички препоръчвам да се използват млечни продукти!

ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации