ЖЕЛИРАНО СЛАДКО ОТ РОЗИ


Освен като царица на цветята, розата е известна и като символ на любовта и благополучието. Според индийските народни предания, който донесе роза на владетеля , може да го помоли за каквото пожелае. С рози украсявали царските покои и дори плащали данъци и такси. Според преданията и най-красивата жена Лакшми се е родила от розов цвят.



Произходът на розата е свързан със Югоизточна Азия , а в България е пренесена през Турция. 
Известно е , че розовото масло е източник на множество здравословни ползи. 
Освен като козметично и лекарствено средство , розата се използва и за направа на сладко и конфитюр. Това приятно сладко удоволствие е било известно  и като средство за красива кожа.
Затова изисканите жени започвали деня си с чаша кафе и малка купичка с розово сладко.
Рецептата за розово ароматно сладко,известна още на древните траки,  е била запазена, но доста променена във времето.Сега  се срещат различни варианти на сладко или конфитюр. 
Известно е и че сладкото има известно разхлабващо действие и това дава основание на много хора да абсолютизират това действие и да свързват розовото сладко само с това му предназначение. 
Но това не е така. Както с всяко нещо, така и с това сладко не трябва да се прекалява. Но това не означава, че трябва да се приготвя само за хора със здравословни проблеми на отделителната система. 
Ръководейки от това схващане приготвям сладкото от рози с помощта на следните

ПРОДУКТИ

100гр. Розов цвят
150гр.  захар
400мл. вода 
1 пактче гелфикс Екзотик

ПРИГОТВЯНЕ
Розовете листенца се отделят от съцветието. Измиват се внимателно и се подсушават. Засипват се със захарта и се претриват внимателно  с ръце между пръстите . Поставят се в съда за варене на сладкото и след 1 час овлажнената смес се поставя на умерен котлон./ на 6 степен от 12/ Прибавя се и водата.


Вари се около 30 минути ,  за да омекнат розовите листенца. 
След като сместта почине 30 минути се прибавя гелфикса смесен с 2-3с.л. захар.
Отново се поставя на котлона.


Варенето продължава още 15 минути и се отстранява.


Сладкото е с приятен външен вид.


  
По -голямото количество вода  дава възможност сладкото да се желира в умерени граници и да придобие добър
външен вид . 

 

Веднага се разпределя в малки бурканчета , които се обръщат върху капачката.


 Със сладкото от рози могат да се приготвят сладкиши, както  рулцата на Йоана  от блога Кулинарно - в кухнята на Йоана.


Сладкото от рози е деликатес,който се приготвя лесно и сравнително бързо. Важното е розите да бъдат внимателно подбрани, желателно е да са маслодайни с много аромат, което е гаранция и за добър вкус
                                          
ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации