БОРШ ПО ГРАДИНАРСКИ
Боршът е зеленчукова супа, обикновено с цвекло, което ѝ придава наситен червен цвят.
Широко разпространено е вярването, че боршът идва от Украйна, но той е част от кулинарната традиция на много народи в Източна и Централна Европа. Супата се нарича „баршч“ на полски език, „борщ“ на руски, „боршч“ (пише се „борщ“) на украински, „борш“ на молдовски и румънски.
Готвила съм веднъж борш и то с риба.
Сега реших той да е само от зеленчуци. Не сложих цвекло,защото го обичаме само сурово. Когато се свари има по -специфичен вкус.
И без цвекло се получи много вкусно ястие,което споделям с удоволствие.
ПРОДУКТИ
1/2 ч.ч.грах/200 мл./
1 картоф
1 глава кромид
2 настъргани моркова
1 малък резен зеле
2-3 листчета лапад
1 корен пъщърнак
1-2 листчета целина
1-2 стърка копър
връзка магданоз
1/2 кафена чаша ориз/ 100мл./
1 зеленчуков бульон
1с.л.вегета
2-3 с.л.зехтин
черен пипер за поръсване на готовия борш
1 лимон
2 литра вода
ПРИГОТВЯНЕ
Коментари
Публикуване на коментар