ПЛЕТЕНА ПИТКА- ПИЦА
Аз реших да направя солен вариант и да съчетая направата на питка и пица.
Рецептата е моя конструкция и се оказа много сполучлива.
Споделям рецептата, а ако някой иска да направи само пица, за да е по-тънък блата може да се намали грамажа на брашното и течността.
ПРОДУКТИ
300 гр. брашно
1 белтък
2 с.л. олио
120 мл.хладка вода
12 гр. прясна мая
1/2 ч.л.сол
1/2ч.л. захар
1 жълтък за глазиране на сплетената част на питката.
За плънка на пицата
250 гр.кашкавал
100 гр шпеков саам
200 гр. шунка
3 с л. доматено пюре и лютеница
1 с.л.чубрица
20 гр.краве масло
ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се пресява. Оформя се на кладенче. Поставят се олиото, белтъка,солта и активираната мая.
Втасалото тесто се разточва върху хартия за печене. Хартията е оформена като кръг с d = 35 см.
В средата на тестения кръг се поставя чиния или капак от тенджера. Големината на чинията или капака зависи от това колко дълги искаме да бъдат страничните лентички /между 5-7 см./
Сплитането става като първата лентичка се прехвърля върху тестото,както е показано на снимката.
Пропуска се следващата лентичка и третата се прехвърля върху първата на кръст. Втората лентичка се прехвърля надясно. Пак се пропуска следващата и се прехвърля тази след нея наляво. Прехвърля се пропуснатата на дясно и така се процедира с прехвърляне на ляво и на дясно през една лентичка.
Трябва да се получи това сплитане.
В средата се подреждат парченца масло. Питката се оставя,за да втаса около 15 минути.
Оформя се пицата в средата. Намазва се с доматеното пюре и лютеницата.
По края се подрежда шпековият салам.
Питката - пица е готова.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар