СВИНСКО МЕСО С ПРАЗ ЛУК


Това ястие е популярно в много краища на България. Споменът ми от детството ме връща в един от традиционните обичаи да се приготвя свинско с праз,когато в дадено семейство се заколи прасето.

Ястието се приготвя в грамадна тава,защото освен семейството присъстват и много гости. 

Технологията не е сложна. Разтопява се сланина и след това се запържва месото. Следва задушаване на свежи чушки и праз лук.

Сега в едно съвременно семейство извън този обичай също може да се приготви това ястия,макар и при други условия.

ПРОДУКТИ

1 кг. свинско месо за готвене

400 гр. сланина

1 кг. праз лук

1 ч.л. сол


ПРИГОТВЯНЕ


 
Сланината се нарязва на парчета,осолява се и запържва в тиган докато се разтопи и се образуват малки зачервени сланинки,които на места се наричат пръжки,а на други джумерки.



Пръжките се изваждат от тавата, за да не загорят. 

Слага се нарязаното на малки парчета месо/осолено/ в образувалата се мазнина.



Пържи се до златисто.

Късчетата месо се изваждат и слагат при пръжките.



Лукът се нарязва на дребно/осолява се/ и също запържва в мазнината.

Месото и пръжките се слагат  при лука и се разбъркват.

Ястието е готово.




 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации