КАСАПСКО ГЮВЕЧЕ
Думата "гювеч" в тълковните речници се среща най-често с две значения: 1/ пръстен съд и 2/ ястието, което се готви в този съд.
Самата дума е с турско-арабски произход, както много от считаните за класически български, сръбски и гръцки ястия.
Този гювеч е добре познат и от прозата на Иван Вазов, Любен Каравелов, Петко Славейков и много други автори.
Сигурното е, че тъкмо гювечът е едно от най-старите български ястия, макар и да не е бил познат с това име.
Проучвания върху средновековната българска кухненска керамика, както и отделни писмени сведения за българската трапеза от онези времена, недвусмислено доказват традицията да се готви месо, риба или зеленчуци в гърне.
Днес гювечът продължава да бъде традиционно българско ястие.
Съвременната българска кухня си е позволила да внесе и някои нови технологични нюанси в приготвянето на този род ястия.
Не зная кога са се появили малките керамични съдчета гювечета, но те определено са много красиви и размерите им са позволили да се измислят различни технологични начини за приготвяне на ястия в тях.
Класическите гювечета, в които се приготвят индивидуални порции са типични за българската кухня.
Същевременно в малките гювечета могат да се приготвят и различни аламинути с обработени продукти.
Приготвяла съм някои от популярните гювечета, в повечето случаи с млечни продукти.
Правих няколко пъти и паста в гювече,рецептата ,за което може да откриете тук
Хареса ми рецептата за касапско гювече и реших да го направя. Привнесох някои продукти,които обикновено слагам в гювечето и се получи вкусно ястие.
Направих само едно защото се случи така,че бях сама. Така че посочените продукти са само за една порция. Но в зависимост от консуматорите дозата може да се умножи.
Споделям рецептата за това вкусно лакомство.
ПРОДУКТИ
4 печени чушки
1 люта чушка
50 гр.луканка
50 гр.шунка
30 гр. бекон
50гр. печена пилешка пържола
50 гр.сирене
100 гр.кашкавал
1 стърк зелен лук
3 маслини
2 щ. риган
2 щ. сминдух
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. прясно мляко
1 к.л. горчица
1 с.л.разтопено краве масло
ПРИГОТВЯНЕ
На дъното на гювечето се слага маслото. Поставят се колбасите и пилешкото месо.Добавят се и маслините. Слага се част от пюрето. Добавя се и сиренето,което се смесва с печените чушки. Слага се и останалото пюре и лютата чушка.
Отгоре се подрежда и кашкавалът, нарязан на тънки късчета. Не се поставя сол,защото сиренето,кашкавалът и колбасите са достатъчно солени.
Гювечето се слага в микровълнова фурна и се пече 3 минути.
Гарнира се с печена чушка и магданоз.
Ако гювечето се пече във фурната на готварска печка се слага без кашкавала в студена фурна. Пече се около 15-20 минути. Изважда се и се поставя кашкавала. Пече се още 5 минути докато кашкавалът се разтопи.
ДОБЪР АПЕТИТ!
https://vrecepti.com/gyuveche
Коментари
Публикуване на коментар