КАСАПСКО ГЮВЕЧЕ


 
Думата "гювеч" в тълковните речници се среща най-често с две значения: 1/ пръстен съд  и 2/ ястието, което се готви в този съд. 
Самата дума е с турско-арабски произход, както много от считаните за класически български, сръбски  и гръцки ястия.



Този гювеч е добре познат и  от прозата на Иван Вазов, Любен Каравелов, Петко Славейков и  много други  автори.




Сигурното е, че  тъкмо гювечът е  едно от най-старите български ястия, макар и да не е бил познат с това име.



Проучвания върху средновековната българска кухненска керамика, както и отделни писмени сведения за българската трапеза от онези времена, недвусмислено доказват традицията да се готви месо, риба или зеленчуци в  гърне.



Днес гювечът продължава да бъде традиционно българско ястие.
Съвременната българска кухня си е позволила да внесе  и някои нови технологични нюанси в приготвянето на този род ястия.



Не зная кога са се появили малките керамични съдчета гювечета, но те определено са много красиви и размерите им са позволили да се измислят различни технологични начини за приготвяне на ястия в тях.


Класическите гювечета, в които се приготвят индивидуални порции са типични за българската кухня.
Същевременно в малките гювечета могат да се приготвят  и различни аламинути с обработени продукти.
Приготвяла съм някои от популярните гювечета, в повечето случаи с млечни продукти. 


Правих няколко пъти и паста в гювече,рецептата ,за което може да откриете тук

Хареса ми рецептата за касапско гювече и реших да го направя. Привнесох някои продукти,които обикновено слагам в гювечето и се получи вкусно ястие.

Направих само едно защото се случи така,че бях сама. Така че посочените продукти са само за една порция. Но в зависимост от консуматорите дозата може да се умножи.

Споделям рецептата за това вкусно лакомство.

ПРОДУКТИ

4 печени чушки
1 люта чушка
50 гр.луканка
50 гр.шунка
30 гр. бекон
50гр. печена пилешка пържола
50 гр.сирене
100 гр.кашкавал
1 стърк зелен лук
3 маслини
2 щ. риган
2 щ. сминдух
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. прясно мляко
1 к.л. горчица
1 с.л.разтопено краве масло

ПРИГОТВЯНЕ


Зеленчуците се нарязвват. Колбасите и пилешката пържола също се нарязват и се овкусяват с подправките и горчицата.


Сиренето се нарязва на дребно и се смесва с лука.


На дъното на гювечето се слага маслото. Поставят се колбасите и пилешкото месо.Добавят се и маслините.   Слага се част от пюрето. Добавя се и сиренето,което се смесва с печените чушки. Слага се и останалото пюре и лютата чушка.
Отгоре се подрежда и кашкавалът, нарязан на тънки късчета. Не се поставя сол,защото сиренето,кашкавалът и колбасите са достатъчно солени.

Гювечето се слага в микровълнова фурна и се пече 3 минути.

Гарнира се с печена чушка и магданоз.

Ако гювечето се пече във фурната на готварска печка се слага без кашкавала в студена фурна. Пече се около 15-20 минути. Изважда се и се поставя кашкавала. Пече се още 5 минути докато кашкавалът се разтопи. 


 ДОБЪР АПЕТИТ! 

https://vrecepti.com/gyuveche

Коментари

Популярни публикации