Дълго време се колебаех дали да публикувам този толкова впечатляващ сладкиш. Той беше направен в месеца на пролетта и наименованието му е напълно съответващо.
Но много пъти публикувах сладкиши в тази форма и ми се струваше вече твърде тривиално. Но сладкишът стана толкова красив и вкусен,че си заслужаваше да се появи в моето кулинарно пространство.
Рецептата за сладкиша е тази за кекс морски вълни с малки изменения. Само че формата, в която съм го приготвяла е различна от тази. А френските макарони са били вече съжители на подобни сладкиши.
Най-важното е,че сладкишът беше приготвен, за да зарадвам дъщеря ми и внучката.
И така се получи, което много ме удовлетвори.
С удоволствие споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
За сместа с жълтъци
5 жълтъци
75 гр.захар
50мл. олио
100 мл.газирана вода
75 гр.брашно
5гр.бакпулвер
1/2 ампула есенция ванилия
За сместта с белтъци
5 белтъка
75 гр.захар
75г. брашно
5гр. бакпулвер
1/2 ампула есенция ванилия
Какао за поръсване между пластовете-
3 с.л.
За заливката
100 гр.черен шоколад и 200 мл.течна сметана
За поръска
микс цветни фигурки
Френски макарони
Рецептата за приготвянето им е тук
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред се приготвят макароните .
Най-добре е това да стане един ден предварително.
За сладкиша яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавя се аромата. Следва мазнината, която се влага постепенно. Прибавя се и брашното смесено с бакпулвера като се редува с газирата вода.
Белтъците се разбиват на сняг, като в края на разбиването се добавят 2 ч.л. лимонов сок за тяхното стабилизиране. Постепенно на части се прибавя и захарта, която започва да се слага като побелеят белтъците. Брашното смесено с бакпулвера се слага постепенно и бавно се разбърква.
Започва подреждането на смесите.
Формата е намазана с масло. Най -напред се слага половината от жълтъчната смес.
Поръсва се със сухо какао с помощта на цедка.
Слага се белтъчната смес.
Заравнява се. И отново се поръсва с какао.
Най-отгоре лъжица по лъжица се поставя останалата жълтъчна смес.
Пече се в фурна загрята на 170 °С около 30 минути.
Когато сладкишът се охлади се изважда от формата и се залива с шоколадовия ганаш. Той се приготвя като се загрява сметаната до кипване. Шоколадът се начупва на парчета. Две трети от него се слагат в топлата сметана. След минута се слага и останалия шоколад, за да се извърши темпериране т.е. закаляване на шоколада. Така той става по-лъскав и не побелява.
Накрая се придава пролетно "настроение"на сладкиша като се поръсва със захарни фигурки.
Накрая сладкишът в средата се пълни с френските макарони.
И вече може да се опитат, както сладкишът,
така и френските макарони.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар