МАСЛЕНИ ФИГУРКИ С ЕЛЕНА





Елена ни изненада с желанието си да направи още един сладкиш- този път маслени сладки.
В кухнята на прабаба Генка се правеха много кулинарни специалитети. Тя обичаше да сътворява интересни и естетически издържани кулинарни изделия.
 И ако сега можеше да види от отвъдното , че не само дъщерите и внучките , но и правнучките- Аманда и Елена  - запретват ръкави в кухнята, щеше да"лети" от щастие.
Елена вече показа какво може и направи почти сама  пай Банофи .


Желанието на това малко момиченце, да се занимава със сладкарството, е съвсем очевидно. Поводът за следващото и представяне бяха интересните формички за сладки, които ми донесоха чак от Австралия. Елена изяви желание да направим с тях сладки, за да изпробваме възможностите на новата ми придобивка, за да разберем, какво може да се приготви там.
Избрахме рецепта от указанието за използване на формата и след като мама Ясмина я прочете , се заловихме за работа. Получиха се симпатични сладки, които опитахме с удоволствие.
Хрупкави и нежни, тези сладкишчета облечени в различни фигурки доставиха удовлетворение и наслада за всички, които ги дегустираха.



За тези невероятни сладки , както ги определи Елена са необходими следните 

ПРОДУКТИ

150гр. краве масло
250гр. брашно
1 яйце
90 гр.  пудра захар
1 ампула ромова есонция
1п. ванилия със захар

ПРИГОТВЯНЕ



Брашното се  пресява и се поставя в подходящ за месене съд.


Прибавя се нарязаното на кубчета масло. Първоначално се разбърква с лъжица.




 След това с ръце се правят трохи, от които ще се омеси тестото


Прибавя се захарта и яйцето.


Замесва се средно меко тесто.


Оформеното тесто се слага в найлонов плик и се поставя в хладилника за 30 минути, за да се стегне.


От охладеното тесто се късат късчета и се поставят в гнездата на фигурите. 


Отгоре  всяка фигурка се заглажда с длан.



Внимателно се проверява дали е добре запълнено с тесто всяко гнездо.


Когато всички фигури са запълнени,
табличката се слага в загрята на 180°C фурна и се пече 12 минути.


Готовите фигурки се оставят да се охладят. Ако прибързаме може да си изгорим пръстчетата.

А сега да презентираме. 


Сладките са красиви и вкусни , защото са направени от сръчните ръчички на Нена, както често нарича Елена,баба Нина.


А от останалото тесто , съхранено в хладилника направихме


сладки с пълнеж сладко от череши или гарнирахме със слънчогледови семки.


Ако има момичета или момчета , които обичат да творят в кухнята, може да приготвят тези толкова лесни и толкова вкусни маслени сладки.


А на всички, които посетят блога "Философия за кулинарното вдъхновение на Ванина" и прочетат  тази статия, Елена подарява най-хубавата усмивка😇.

                                     ДОБЪР АПЕТИТ!










Коментари

  1. Super ideja da Elena se pokaze kato kulinarka ,ima tja vece opit s plastelin a sega e baba Vana okazala doverie i izlezoha super slatki kato za nacalo i ne e taka loso.Blagodarim na baba za doverieto.Men i taka me hic njjama v sladkarstvoto no od baba Vanja ste nauci prekrasni nesta zastoto tja si e majstor v zanamata.

    ОтговорИзтриване
  2. Елена ще стане много добра кулинарка,защото има желание да се изявява в кухнята. С удоволствие показах уменията на това малко момиченце,което иска и знае какво да направи за своите 6 години. Най- важното е че е наблюдателна и както сама каза, е гледала как баба Нина прави тесто и навярно е помагала понякога.Така че и баба Нина знае много неща в кухнята. А Елена ще продължава са се учи.
    Благодаря на малката кулинарка ,че ми достави удоволствието да направим заедно тези сладкиши.

    ОтговорИзтриване
  3. Елена ще стане много добра кулинарка, защото има желание да се изявява в кухнята. С удоволствие показах уменията на това малко момиченце,което иска и знае какво да направи за своите 6 години. Най- важното е, че е наблюдателна и както сама каза, е гледала как баба Нина прави тесто и навярно е помагала понякога.Така че и баба Нина знае много неща в кухнята. А Елена ще продължава са се учи.
    Благодаря на малката кулинарка , че ми достави удоволствието да направим заедно тези сладкиши.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации