БАНИЧКИ - РОГЧЕТА СЪС СИРЕНЕ И ЯЙЦА







Рогчетата са разкошни тестени изделия от 80-те години на миналия век- една традиционна закуска, предлагана във всяка сладкарница и закусвалня.

Обикновено те се правят от набухвателно тесто с мая.
Реших да направя тези тестени изделия с готови кори за баница и богата плънка. Онова,което се получи ме изненада. От 45 години се занимавам с любителска кулинария, но по -вкусни от тези банички - рогчета не бях правила.
Вече приготвях рогчетата наколко пъти и ми направи впечатление,че освен много важното условие корите да бъдат прясни е от значение как ще бъдат сгънати баничките. От това зависи обема , мекотата и сочността им.


Според конструкцията на сгъване на корите,последните се оформят като плик. Първият път оформих  плик с по-малка ширина,както се вижда на изожбражението. Рогчетата станаха по къси т.е с по-малка дължина на рулото ,което се получава. Така станаха по-обемни и по-меки. Вкусът им беше невероятен.


Последният път направих пликчетата по-широки и баничките станаха по-дълги с по-малък обем. И тези банички- рогчета станаха вкусни ,но първите са много по-хубави. Затова горещо ги препоръчвам.
С удоволствие споделям рецептата за тези великолепни тестени изделия.

ПРОДУКТИ

500 гр. кори за баница
50мл.олио

За плънката
4 яйца
250 гр. гъсто кисело мляко или заквасена сметана
100 мл. смес от олио и масло
1 кафена чаша брашно/3с.л.с връх/
1 бакпулвер
300 гр.наронено сирене

Поръска
сусам

ПРИГОТВЯНЕ


Яйцата се разбиват с вилица.


Прибавя се постепенно мазнината.


Слага се и киселото мляко или сметаната.


Брашното с бакпулвера се пресяват и прибавят към сместа.


Накрая се слага и сиренето.


Разбърква се добре. Включва се фурната на максимална степен.


Взима се една кора и се намазва с олио.


Кората се сгъва по диагонал.


В дясната страна остава малък правоъгълник. Прегъват се двата му края както се вижда на изображението.


Правоъгълникът се прехвърля върху диагонала. Получава се триъгълник.


Намазва се с две лъжици от сместа.


Единият ъгъл се сгъва както е показано.

Сгъва се и другият ъгъл. Оформя се плик, който може да бъде по-широк или тесен. Но по -добре е да е като на изображението в дясно долу.



Отгоре се слага още една лъжица от сместа и се навива като се започва от триъгълната част на плика.


Готовото рогче се поставя в тава ,застлана с хартия за печене.


Така се процедира докато се свършат корите и плънката. При мен се получиха 17 рогчета. 


С останалата плънка се мажат рогчетата и се поръсват със сусам.


Рогчетата се слагат в загрятата на максимална степен фурна за 10 минути. 


Когато се зачервят значително,фурната се намалява на 160°С. Пече се още 20 минути.


Изваждат се от фурната и се покриват с кърпа до охлаждане.



Обемът на баничките-рогчета е виден.


Обемни, меки и сочни.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://www.zajenata.bg/%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5---%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%85%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D0%BF%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D0%BA%D0%B0!-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-news117334.html





Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации