БЪРЗИ МИЛИНКИ С БАКПУЛВЕР






 Милинките на мама е поредната вкусотия, която Севинч Адел предложи съвсем наскоро. Когато изказах мнението си, че милинките са мил спомен, който винаги ще я връща в детството и че те са ми харесали,Севи отговори:  "Знам,че ти ще ги направиш!".
А в главата ми витаеше подобна идея. След поачите с бакпулвер, които Севи публикува и в групите, в които членува и в блога си, направих  и аз/само че с ароматна плънка  и сиренки / по тази рецепта. Мислех си, след като може да се правят соленки и питки, защо да не може да се приготвят и милинки с бакпулвер.
Севи като че ли "разбра мислите ми" и публикува варианта си за такива милинки. 





И така на основата на нейната рецепта и някои добавени екстри, по желание на домочадието, се" родиха" и моите милинки с бакпулвер.
Меки, пухкави, много ароматни и вкусни лакомства. 


Когато извадих тавата не можах да повярвам,че типичната за милинките мая за хляб е заместена много успешно с по-слаб набухвател, а милинките са толкова вкусни и с интересна визия, че могат да съперничат на класическите. 
 Когато много бързаме и трябва да нахраним семейството си, може спокойно да направим тези чудесни милинки, които домашните и гостите ще хапнат с удоволствие и наслада.

ПРОДУКТИ

За тестото:

350/400 гр. брашно
150мл.кисело мляко
50 мл. газирана вода
50мл. олио
1к./кафяна/ л. сода за хляб
1ч.л. сол
1ч.л. оцет или лимонов сок
1ч.л захар
1 бакпулвер/10гр./
1 яйце

Плънка

кашкавал около 60гр. 
сирене 150 гр

За заливката

1/2 ч. /около 50 мл./ смес от олио и масло/количеството може и да е по-малко, 
в зависимост от вкусовете/
100мл.кисело мляко
2 яйца/единият жълтък се отделя за намазване на милинките, може и да не се прави, но аз исках да има гланц върху топчетата/

ПРИГОТВЯНЕ

Подготвя се тавата/моята е с d= 27см./,която се подмазва минимално с мазнина.


Пресява се брашното. Прибавят се останалите сухи съставки, без содата.


Оформя се кладенче в брашното и там се поставят мокрите съставки, като в киселото мляко се слага содата и лимоновия сок. Според технолози, оцет или лимонов сок се слага, за да се неутрализира по-добре остротата във вкуса на содата, въпреки киселото мляко, а имаме и бакпулвер.
Изчаква се процеса на бухване /не като при маята, а само да стане реакцията между млякото и содата за няколко секунди/и се добавят останалите продукти. 
Брашната са различни и може да се наложи добавяне на още малко брашно. Прилага се и практиката да се добавя брашното постепенно към сместта, за да не остава брашно ако е повече, но аз прилагам горната технология, защото почти винаги използвам едно и също брашно.




Сухите съставки добре се разбъркват


Замесва се меко,но не лепнещо тесто/малко по-меко отколкото за питка/


Тестото се меси продължително до пълно изглаждане. Покрива се с кърпа или стреч фолио да се отпусне за 20 мин.


Включва се фурната на 180°C. Тестото се разделя /по съвета на Севи/на 4 части. И от всяка част се оформят топчета.


При мен се получиха 30 топчета. Кашкавалът/ може да се замени сэс сирене/  се разделя на малки късчета  и във всяко топче се слага по едно от тях.
Като се подредят в тавата,около тях се поставя наситненото сирене. 


Посочената в продуктите мазнина се сгорещява и с лъжица се полива всяко топче.Според технологията на немския пекар Мартин Йохансон, тази гореща баня , няма да позволи топчетата да се разливат настрани ,а ще стоят издигнати. За това допринася и разстоянието между тях.
Заливката се приготвя кото леко се разбиват яйцата и се добавя киселото мляко. Не се слага сода. Заливката се излива в тавата и по желание, единият жълтък се отделя и с него се намазва горния слой на всяко топче. 


Тавата се поставя в загрятата фурна и след 10 мин. температурата се намалява на 160°C. Наблюдава се процеса на печене и при нежда може да се увеличи или намали. Зависи от фурната.



Пече се около 25 минути. Имах малко останал кашкавал от наличния и го сложих върху топчетата.Но това не е задължитилно.


Тавата се покрива с влажна кърпа и още една суха. Може и само със суха.


Накрая  да се насладим  на  бързите и вкусни милинки.









Последното късче е най-вкусно😉!


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник http://sevinchblogaddress.blogspot.bg/search?q=Милинки+на+мама&m=1

Коментари

Популярни публикации