ВАРЕНИ ХЛЕБЧЕТА - ВУЛКАНИ










Варените гевречета са популярни още от моето детство. Правеха ги в частните пекарни. Но за  варени хлебчета не бях чувала. Когато ги видях в интернет пространството,  се впечатлих много.
Отдавна се канех да направя гевречета и реших вместо тях да приготвя малки хлебчета за новогодишната трапеза.
Обикновено  варените гевречета се потопяват във вряща вода със сода за хляб или сол. Среща се вариант и с карамелизирана захар.Аз избрах сода за хляб. Получиха се много вкусни и ароматни хлебчета. Рецептата видях в интернет,но промених плънката.

ПРОДУКТИ

600гр. брашно
300мл. газирана вода
1 пакетче суха мая
1ч.л.сол1ч.л.захар
60гр. масло

За плънката

1вр.зелен лук
1вр. пресен чесън
50гр. кашкавал
За водната баня:
1л. вода
40гр. сода за хляб
Поръска: семена

ПРИГОТВЯНЕ

Маята се активира с малко вода и захар.Прибавят се 4 с.л. брашно.Когато шупне се прибавят и одтаналите съставки, които са разделят на сухи и мокри.Замесва се тесто , което си доизмесва с маслото.
Полученото тесто се оставя да почине за 30 минути.
Разделя са на 10 части. Всяка част се разточва на правоъгълник или кръг и  се намазва с плънката.Оформят се хлебчета,в средата, на които се прави надлъжен  и напречен разрез/на кръст/.
През това време се слага 1 литър вода да заври.Внимателно се поставя содата, защото от реакцията може до се изгорим.
Всяко хлебче се потопява във врящата вода с решетеста лопатка.Хлебчетата потъват на дъното и когато изплуват /за около 30секунди/ се слагат в тава , покрита с хартия за печене.Поръсват се със семена и се пекат във фурна загрята на 160°C, около 15 минути.
Вкусът им е като на добре познатите варени гевречета.



                       
                            ДОБЪР АПЕТИТ!



Адаптирано отhttps://receptite.online/pitki-vuklan/


Коментари

Популярни публикации