ЛВОВСКИ СЛАДКИШ /ПЛЯЦЕК"/ ИЛИ УТРИННА РОСА




Мислех си,че сладкиш  Утринна роса, е една от интерпретациите на модерната кухня,но се оказа,че това е традиционен западно украински специалитет,кой то е известен под името"Лвовский пляцек" или сладкиш. Може би и затова магат да се срещнат различни варианти на сладкиша предимно в руската кухня. Изобилстват различни клипчета в интернет пространството със сладкиша и ако някой иска да го направи , има богат избор на рецепти.
Лично аз още преди една година го видях и исках да го направя, но ми се струваше трудно изпълним. Но преди няколко дни Величка Занкова,сподели клипче в групата"Сладкиши,торти,баници и питки", за приготвяне на сладкиш Утринна роса и ми направи впечатление,че имаше доста желаещи коментатори, да разберат каква е рецептата  и с превод от руски изик. 
Реших да направя сладкиша за Петковден, мотивирана от желанието да изпробвам десерта и да хапнем нещо красиво и вкусно за празника.
Оказа се ,че сладкишът не е толкова труден, но все пак  е нещо трудоемко и  изискващо внимание за правилен подбор на продуктите,които да заменят руските и правилното им съчетаване. Особено внимание трябва да се отдели на грамажа , за да се получи качествено тесто и хубави фигури в последствие.
Спрях се на варианта на "Luda Easy Cook Позитивная кухня" , но все пак в процеса на работа направих някои малки изменения.
Споделям рецептата,защото може някой , който се нуждае да хареса точно😉 моята рецепта.

ПРОДУКТИ

За кокосовите топчета

250гр. сирене Крема
75гр. пудра захар
1 жълтък
50гр. кокосови стърготини

За основното тесто

200гр. краве масло 
100гр.  пудра захар
4 яйца +1 белтък/жълтъкът слагаме в топчетата/
200мл. заквасена сметана
210 гр.брашно 
15 гр. бакпулвер
кора от 1 лимон и 1 ампула есенция ванилия
20гр. какао 
50мл. прясно мляко

За крема за гарниране на сладкиша

600 мл. прясно мляко
100 гр. захар*
1 яйце
60гр. царевично нишесте
1 п.ванилиева захар
200мл. течна животинска сметана.

*Захарта е намалена в основното тесто и крема по моя вкус,а иначе е 150грама.

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред приготвяме крема.


Слагаме млякото да заври,оставяйки малка част ,за да разтворим останалите продукти. Разбиваме яйцето и захарта.Прибавяме 1-2 с.л. от млякото.Добавяме нишестето.Разбъркваме и слагаме останалото мляко.


Сгорещенато мляко постепенно добавяме почти цялата към сместа.И обратно връщаме получената смес в тенджерата и варим с непрекъснато бъркане до сгъстяване. Полученият крем завиваме със стреч фолио , за да не хване коричка и охлаждаме.


Топчетата правим като смесваме,крем-сирене, жълтък и захар. Добавяме кокосовите стърготини и получаваме меко тесто. Оформяме 15 топчета и ги слагаме във фризера/не хладилтика/ докато направим основното тесто.

За тестото най -напред разбиваме маслото,което е на стайна температура , с пудрата захар. Прибавяме белтъка и след това едно по едно яйцата до получаване на пухкава маса. Слагаме лимоновата кора и есенцията.


 Прибавяме заквасената сметана и разбиваме с миксера. 
Накрая добавяме постепенно и пресятото брашно с бакпулвера.



Подготвяме формата за печене. Тук от снимката е увеличена,но е по -малка 20/30 см.


Разделяме тестото на 2 части като бялото разпределяме във формата и заглаждаме.



Към останалата смес добавяме какаото,разтворено в млякото/50мл/.


Нанасяме внимателно кафявото тесто, за да не се слее с бялото/да потъне в него/. Неговото потопяване ще направят само топчетата.Последните се изваждат от фризера и се подреждат върху кафявата смес в 5 реда по 3 топчета. Накрая всяко топче се потопява почти до долу в сместа. Топчетата не се скриват напълно.Част от тях остават на повърхността.
Оформеният сладкиш се слага в загрята на /при мен фурната е много силна и затова поставих на 150/ 180°C фурна.
Пече се около 35-40 минути до суха клечка.


Сладкишът се охлажда напълно преди намазване с крем. Аз го оставих вечерта да се охлади до сутринта. Това се прави заради сметаната,която е в състава на крема. От топлината тя се топи.


Сутринта довърших крема, който преди добавяне на сметаната беше студен/не на стайна температура/.
Течната сметана се изважда от хладилника и се разбива, като съда с нея се поставя в друг по-голям съд със студена /от хладилника/ вода.Това се прави защото животинската сметана се разбива по-трудно от растителната и допълнителното изстудяване спомага за това.


Към разбитата сметана се прибавя по малко от охладения крем и се разбива.


От готовия крем се намазва сладкиша,за да се изравнят  дупчиците,които се образуват от потъване на топчетата при печене на сладкиша.


С по-голямата част се шприцоват топчета върху цялата повърхност.
Поръсва се с какао.


Трудът ни не отива напразно, защото се получават красиви фигури от потапяне на топчетата в тестото.Със себе си те отнасят част от кафявата смес.


Красотата на сладкиша се съчетава с прекрасен вкус на маслено тесто и крем.



Кафето или някакви десертни вина са  добра компания на сладкиша.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник: Позитивная кухняhttps://m.youtube.com/watch?v=wSoLPhylTvo

Коментари

Популярни публикации