ПИЦА ВЪРХУ ЛАВАШ СЪС СПАНАК


Лавашът е тънък, мек, безквасен хляб, който се прави в тандур и се яде в Задкавказието, Югозападна Азия и около Каспийско море. Това е един от най-разпространените видове хляб в Армения, Азербайджан, Иран и Турция. 



Приготвя се от пшенично брашно и сол.

Вариант е лавашът да се направи с доматено пюре или спанак.



Тандурът, в който се пече е цилиндрична фурна, във вътрешността на която се пали огън. Така лавашът се пече върху горещите стени на фурната.

Купувала съм лаваш за сандвичи,непосредстено изпечен в тандур. Не  използвам редовно лаваш,но зная,че с него могат да се приготвят различни  специалитети.

Пицата е едно от най-желаните и вкусни лакомства,но отнема време да се приготвя тесто за основа. 

Когато трябва да се пригатви нещо набързо е хубава идея да се използва лаваш. За това ме подсети Снежето Тодорова,която публикува вече два пъти пица с лаваш в кулинарната група Философията на моята кухня.

И аз наистина се нуждаех от идея за направа на нещо бързо и вкусно след напрегнат ден в домакинството.

Получи се много вкусна пица!

ПРОДУКТИ

1 голяма питка Лаваш

2 -3 с.л.доматено пюре

20 гр.краве масло

50 гр.сирене 

по 100 гр. прошуто и шунка

2 кремвирша

100 гр.кашкавал

100гр.настъргана моцарела

чубрица,маслини,мента


ПРИГОТВЯНЕ



Моята питка е със спанак. Поставя се в тава върху хартия за печене.



Намазва се с пюрето обилно.



Поставят се парченца масло.



Отгоре се подреждат нарязаните кремвирши и сиренето.



Слагат се прошутото и шунката, нарязани на парчета.



Отгоре се поръсва кашкавалът и моцаелата.



Подеждат се маслинките и се поръсва с чубрица.



Пицата се пече 10 мин. в загрята фурна на 200°С. Гарнира се с мента.



ДОБЪР АПЕТИТ!



 

Коментари

Популярни публикации