ПАТАТНИК В КЕКСОВА ФОРМА


 
В националната ни кухня пататникът е типично родопско ястие от картофи, лук, сол и джоджен, изпечено в тава, върху печка с дърва, или в пещ. Името му идва от „патати” – така наричат картофите в родопския край. 

Запознати твърдят, че колкото са селата в Родопите, толкова са и различните рецепти за него. Затова на някои места ще ви го поднесат като разновидност на баницата, а на други под формата на голяма картофена палачинка или шницел. 

Нямам претенциите моята рецепта да е автентична, не само защото и тя е взаимствана от друго лице, но защото и картофите не са родопски, нито сиренето, А и не се използва тесто или кори.



Веднъж правих пататник в кори и беше доста сполучлив хареса се много у дома. Но това беше много отдавна. 

Наскоро ми попадна рецепта за един от вариантите на пататник. Освен основните продукти в рецептата се включваха яйца брашно и масло. Видя ми се интересно и реших да направя и този пататник. 

И защото консуматорите ни са малко затова направих само половин доза от пататника
Разположих сместа във формичка за кекс и изпекох за 45 минути. 
Получи се много сполучливо и вкусно ястие. 
Споделям рецептата

ПРОДУКТИ 

600 гр. картофи

1 гл.кромид

60.гр  краве масло

40 гр  краве масло за намазване на съда

4 малки яйца

2 с.л.брашно 

1с.л. бадемово брашно

100 гр. сирене

 подправки

джоджен

черен пипер

чубрица

За гарниране

Каймак / сирене Крема 180 гр.


ПРИГОТВЯНЕ




1. Кромидът се нарязва на дребно и се задушава за кратко 

2. Картофите се обелват и се настъргват на ренде 

3. Към тях се прибавя кромида и останалите продукти посочени в рецепта. Разбърква се .

4. Формичката се намазва обилно с масло и в нея се разполага сместа. 

5. Останалото масло се разпределя върху нея.


6. Пече се в загрята на 190 градуса фурна около 45 минути. 

7. След като се охлади, пататникът се обръща и се гарнира с каймак.


8. Текстурата на пататника е чудесна.


9. Вече може да се опита с чаша  айрян.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://gustonie.blogspot.com/2025/11/burz-rodopski-patatnik-v-tava.html?m=1


Коментари

Популярни публикации