ПАТАТНИК В КЕКСОВА ФОРМА
В националната ни кухня пататникът е типично родопско ястие от картофи, лук, сол и джоджен, изпечено в тава, върху печка с дърва, или в пещ. Името му идва от „патати” – така наричат картофите в родопския край.
Запознати твърдят, че колкото са селата в Родопите, толкова са и различните рецепти за него. Затова на някои места ще ви го поднесат като разновидност на баницата, а на други под формата на голяма картофена палачинка или шницел.
Нямам претенциите моята рецепта да е автентична, не само защото и тя е взаимствана от друго лице, но защото и картофите не са родопски, нито сиренето, А и не се използва тесто или кори.
Веднъж правих пататник в кори и беше доста сполучлив хареса се много у дома. Но това беше много отдавна.
Наскоро ми попадна рецепта за един от вариантите на пататник. Освен основните продукти в рецептата се включваха яйца брашно и масло. Видя ми се интересно и реших да направя и този пататник.
И защото консуматорите ни са малко затова направих само половин доза от пататника
Разположих сместа във формичка за кекс и изпекох за 45 минути.
Получи се много сполучливо и вкусно ястие.
Споделям рецептата
ПРОДУКТИ
600 гр. картофи
1 гл.кромид
60.гр краве масло
40 гр краве масло за намазване на съда
4 малки яйца
2 с.л.брашно
1с.л. бадемово брашно
100 гр. сирене
подправки
джоджен
черен пипер
чубрица
За гарниране
Каймак / сирене Крема 180 гр.
ПРИГОТВЯНЕ
2. Картофите се обелват и се настъргват на ренде
3. Към тях се прибавя кромида и останалите продукти посочени в рецепта. Разбърква се .
4. Формичката се намазва обилно с масло и в нея се разполага сместа.
5. Останалото масло се разпределя върху нея.
6. Пече се в загрята на 190 градуса фурна около 45 минути.
7. След като се охлади, пататникът се обръща и се гарнира с каймак.
8. Текстурата на пататника е чудесна.
9. Вече може да се опита с чаша айрян.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Източникhttps://gustonie.blogspot.com/2025/11/burz-rodopski-patatnik-v-tava.html?m=1









Коментари
Публикуване на коментар