КИШ ОТ ТОЧЕНИ КОРИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И СИРЕНА




Киш е название на кулинарно изделие, което се свързва с френската кухня и буквално означава пай. Проучвайки историята на този специалитет попаднах на твърдения , според които произходът на киша не е съвсем френски. Когато се произнася наименованието Киш се прибавя и "Лорен". Последното води началото от областта Лотарингия,намираща се на североизток от Франция. 

                  

Ако се разгледа картата на Франция от 16 век, ще се видят съседните и държави - Нидерландия,  Белгия ,
Люксембург и Германия. Има твърдения, според които , немското влияние в произхода на пая е осезателно. Даже се смята, че първият киш е направен благодарение на пестеливостта на немските готвачи. Не желаейки да похабяват останалите изрезки от тестото за хляб, направили  основа за ново печиво. За плънка сложили шунка,яйца и сметана.
Такъв бил първият киш наречен "Lothringer Kuchen".  А и самото понятие "киш"произлиза от немското"kuchen, което освен като сладкиш може да се означи и като  пай. По-късно киша допаднал и на французите, но те го нарекли свой, след като заменили хлебното тесто с бутер или маслено тесто. Така се появило френското наименование «Quiche Lorrainе».
Днес е в кулинарията е "населено" с множество интерпретации  за приготвяне на пай с плънка, от зеленчуци -до морски дарове. Основата на киша в повечето случаи е маслена, но се срещат и други теста. Когато реших да приготвя пай, имах на разположение кори за баница и реших да ги оползотворя. Разгледах рецепти за подобен киш и реших да направя киш от точени кори, с плънка от зеленчуци, сирена ,пресно мляко и яйца. За завършек добавих и яйца от пъдпъдъци и гарнирах с чери домати.
Използвах огнеопорна  елипсовидна тавичка за пай с размери: 28/20 см. Като вид и вкус, кишът беше доста сполучлив. Е, разбира се хората имат различни вкусови усещания и предпочитания, но общо взето моето кулинарно произведение се хареса.


Затова реших да го споделя.
За приготвянето на този не традиционен , но доста впечатляващ киш са необходими следните

ПРОДУКТИ


  • 8 кори за баница
  • 40г.  масло

ЗА ПЛЪНКАТА


  • 100гр.броколи
  • 1 тиквичка
  • 150 гр.  гъби
  • 50 гр.синьо сирене/или обикновено/
  • 100гр.пушена сирене
  • 1 вр. зелен лук
  • 1 глава кромид
  • 2 скилидки чесън

ЗА ЗАЛИВКАТА


  • 150 мл. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1с.л. брашно
  • 3 щт. сол

ДРУГИ ПРОДУКТИ


  • 6 яйца от пъдпъдъци
  • 3-4 домати чери
  • магданоз


ПРИГОТВЯНЕ



Зеленчуците и сирената се нарязват на дребно.


Зеленчуците/без зеления лук и чесъна/се запържват с 4 лъжици зехтин.


Сместта се поставя в огнеупорна тавичка за пай. Последната е вече облицована с корите, които са застлани на дъното, а краищата им са оставени извън съда. Всяка кора е намазана с разтопено масло. 


Върху зеленчуците се подрежда зеления лук и чесъна и нарязаните сирена.
Прибавя се и заливката.
Тя се приготвя като яйцата леко се разбиват. Прибавя се брашното и солта и се разбърква.Накрая се налива и прясното мляко.
Кишът се пече в загрята на 180°C фурна. Трудно могат са се опазят корите,защото бързо прегарят. Затова е по-добре да се сложи хартия или алуминиево фолио. Когато киша е почти готов се чукват яйцата от пъдпъдъци,които се разпределят равномерно в тавичката.
  .

След 5 минути кишът  се изважда и се оставя да се охлади.
Гарнира се с чери доматите нарязани на половинки.




Ако ви допадат подобни вкусове  и решите да направите този киш:

ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации