КИШ ОТ ТОЧЕНИ КОРИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И СИРЕНА
Киш е название на кулинарно изделие, което се свързва с френската кухня и буквално означава пай. Проучвайки историята на този специалитет попаднах на твърдения , според които произходът на киша не е съвсем френски. Когато се произнася наименованието Киш се прибавя и "Лорен". Последното води началото от областта Лотарингия,намираща се на североизток от Франция.
Ако се разгледа картата на Франция от 16 век, ще се видят съседните и държави - Нидерландия, Белгия ,
Люксембург и Германия. Има твърдения, според които , немското влияние в произхода на пая е осезателно. Даже се смята, че първият киш е направен благодарение на пестеливостта на немските готвачи. Не желаейки да похабяват останалите изрезки от тестото за хляб, направили основа за ново печиво. За плънка сложили шунка,яйца и сметана.
Такъв бил първият киш наречен "Lothringer Kuchen". А и самото понятие "киш"произлиза от немското"kuchen, което освен като сладкиш може да се означи и като пай. По-късно киша допаднал и на французите, но те го нарекли свой, след като заменили хлебното тесто с бутер или маслено тесто. Така се появило френското наименование «Quiche Lorrainе».
Днес е в кулинарията е "населено" с множество интерпретации за приготвяне на пай с плънка, от зеленчуци -до морски дарове. Основата на киша в повечето случаи е маслена, но се срещат и други теста. Когато реших да приготвя пай, имах на разположение кори за баница и реших да ги оползотворя. Разгледах рецепти за подобен киш и реших да направя киш от точени кори, с плънка от зеленчуци, сирена ,пресно мляко и яйца. За завършек добавих и яйца от пъдпъдъци и гарнирах с чери домати.
Използвах огнеопорна елипсовидна тавичка за пай с размери: 28/20 см. Като вид и вкус, кишът беше доста сполучлив. Е, разбира се хората имат различни вкусови усещания и предпочитания, но общо взето моето кулинарно произведение се хареса.
Затова реших да го споделя.
За приготвянето на този не традиционен , но доста впечатляващ киш са необходими следните
ПРОДУКТИ
- 8 кори за баница
- 40г. масло
ЗА ПЛЪНКАТА
- 100гр.броколи
- 1 тиквичка
- 150 гр. гъби
- 50 гр.синьо сирене/или обикновено/
- 100гр.пушена сирене
- 1 вр. зелен лук
- 1 глава кромид
- 2 скилидки чесън
ЗА ЗАЛИВКАТА
- 150 мл. прясно мляко
- 2 яйца
- 1с.л. брашно
- 3 щт. сол
ДРУГИ ПРОДУКТИ
- 6 яйца от пъдпъдъци
- 3-4 домати чери
- магданоз
ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците и сирената се нарязват на дребно.
Зеленчуците/без зеления лук и чесъна/се запържват с 4 лъжици зехтин.
Сместта се поставя в огнеупорна тавичка за пай. Последната е вече облицована с корите, които са застлани на дъното, а краищата им са оставени извън съда. Всяка кора е намазана с разтопено масло.
Върху зеленчуците се подрежда зеления лук и чесъна и нарязаните сирена.
Прибавя се и заливката.
Тя се приготвя като яйцата леко се разбиват. Прибавя се брашното и солта и се разбърква.Накрая се налива и прясното мляко.
Кишът се пече в загрята на 180°C фурна. Трудно могат са се опазят корите,защото бързо прегарят. Затова е по-добре да се сложи хартия или алуминиево фолио. Когато киша е почти готов се чукват яйцата от пъдпъдъци,които се разпределят равномерно в тавичката.
.
След 5 минути кишът се изважда и се оставя да се охлади.
Гарнира се с чери доматите нарязани на половинки.
Ако ви допадат подобни вкусове и решите да направите този киш:
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар