КИФЛИЧКИ С ПЪЛНЕЖ ОТ ТАХАН




Кифличките, които предлагам не са нетрадиционни. Формата им  е малко променена, както се вижда на изображението.  Вкусът е онова , което ги различава от традиционните кифлички. Олиото от гроздови семки и вкусът на тахан ги правят различни и много вкусни. Не бих добавила друго , освен необходимите

ПРОДУКТИ



500гр брашно
125 мл. прясно мляко
50гр.захар
50гр. мед
3 яйца, от които 1 жълтък 
за гланциране
50 гр.краве масло
50 мл.  олио от гроздови семки
22 гр. прясна мая1/2
1 ампула ванилия/ лимон, ром/

Плънка: 

1 бурканче  лешников тахан 
1 бурканче шоколад "Нутела"
  цели ядки

ПРИГОТВЯНЕ

Маята се активизира с прясното мляко, 1с.л. захар ,2 с.л. брашно.
Прибавят се разбитите яйца, захарта и аромата. Маслото се разтопява и се прибавя към сместа. Прибавя се и втечненият мед. Накрая постепенно се прибавя и брашното с бакпулвера. 
Замесеното тесто се доизмесва с 1/2 от гроздовото олио.



Тестото се слага в найлонов плик за 1.5 часа докато обемът му се увеличи както е показано на изображението. 
Премесва се и се доизмесва с останалото олио.Отново втасва около 1/2час.  
 През това време се подготвя плънката , като шоколада се смесва  с тахана.





                       
Втасалото тесто се разделя се на 8 части. От тях се оформят топчета, които се оставя да се отпуснат около 10 минути.





Там където се съединяват краищата се поставя ядка.За да се получи по -естетичен профил , между краищата и средата на кифличката се слага топче от алуминиево фолио и всяка кифличка се гланцира с жълтъка смесен с 1 с.л. олио.


Може да се направят и други модели на сгъване на триъгълниците.

 Кифличките се слагат на разстояние в тава , покрита с хартия да печене. Слагат се в студена фурна , която се включва на 150°C. 



Пече се до готовност на кифличките- около 30 минути.






ДОБЪР АПЕТИТ!


източник http://www.kulinarno-joana.com/2010/04/easter-rolls-with-chocolate-hazelnut-filling/amp/







Коментари

Популярни публикации