ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ С АРОМАТ НА ОРЕХОВО ОЛИО
Усещането за Виена,свързваме с прочутите виенски сладкарници и предлаганите прочути специалитети-Торта Сахар и Ябълков щрудел.
Въпреки че в наименованието на сладкиша се промъква и ориенталска нотка, той си остава традиционен австрийски десерт.
Интересна е историята на сладкиша, свързана с различни версии и легенди. Според най-известната, сладкото изкушение се е появило в епохата на Ренесанса под силно арабско влияние.
Маврите са обичали ябълков щрудел и затова някои изследователи приемат ,че рецептата тръгва от Испания минава през Франция и стига до Хабсбурската империя. И точно във Виена получава сегашното си наименование.
Според друга версия историята на щрудела се свързва с Византия и Турция , в които десерти от подобен характер са доста разпространени.
Съществуват и версии,които търсят дори и източен привкус на десерта, считайки че първият щрудел във Виена е изпечен от китайски готвач дошъл в Европа.
Най-старата рецепта за щрудел датира от 1696г. И до 1800г. вече са познати много разновидности на сладкиша.
Днес щрудел ът е разпространен не само в Европа , но и в други континенти.
От 2003г. до 2005г. сладкишът е бил официален десерт в щата Тексас в САЩ.
Щруделът е един от най- често консумираните десерти и у нас. Вариантите са много и начините на приготвяне разнообразни.
Правила съм щрудел с тънки кори, бутер или набухвателно тесто. Интерес предизвикват комбинациите между продуктите и формата, чрез която се представят.
Предлагам щрудел, който съчетава комбинация от тънки кори и кексово тесто , в компанията на свежи ябълки и орехи ," окъпани" в орехово олио.
Необходими са следните
ПРОДУКТИ
Кори за баница Сърбиянка 1 бр.
4 големи ябълки+1ч.л. канела
100гр. нарязани на малки късчета орехи
50 мл. орехово олио
25 гр. краве масло
Вътрешна заливка
3 яйца
150 мл. кисело мляко с 1ч.л. сода бикарбонат
50 мл. слънчогледово олио
100гр. захар
60гр. бяло брашно+1/2 п.бакпулвер
ванилия
Външна заливка
100гр.захар 100мл. вода
ПРИГОТВЯНЕ
Вътрешната заливка се приготвя като яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се с редуване млякото и брашното. Накрая се прибавя и олиото.
Корите се разгъват и се разделят на кръст.
Изображенията са с кръгли кори, а от правоъгълните се получават правоъгълни четвъртини.
Всяка четвъртина се маже с орехово олио и се поръсва с 3 с.л. от вътрешната заливка.
По диагонал кората се събира във вид на хармоника, както е показано на изображението.
Двата края на образуваната хармоника се приближават един към друг.
В основата се слага 1с.л. настъргана на ренде ябълка с канела. Прибавя се 1ч.л. орехи. Навива се и се обръща.
Така се образува малка фигурка наподобяваща роза.
Всяка фигурка се подрежда в покрита с хартия тава. Отгоре върху розичката се поставя късче краве масло.
Фурната е загрята на 200°C. Баничките се пекат 20-30 минути, като при необходимост фурната се намалява на 160°C. Горещи се заливат с лек сироп от карамелизираната захар и вода/полива се с лъжица всяка баничка поотделно/.
След като се охладят се поръсват с пудра захар.
Сервират се с айрян, кафе или чай.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеДобра презентация!
ОтговорИзтриване