КАЗАНЛЪШКИ ПОНИЧКИ "ВИЛИ"



Поничките все оставаха извън полезрението на моите интереси. Но семейството ми, насочи вниманието ми и към тях.
За разлика от други лакомства поничките са били познати още в древен Рим.Приготвяли ги в чест на посрещането на пролетта.
Сладката поничка най-вероятно е взаимствана от арабската кухня.
В Полша са популярни солените понички с бекон,консумирани най-вече по време на карнавалите.
В сладкия си вид поничките се появяват най-напред в Полша през ХVI век. Кръглата поничка навлиза в ХVlll век, когато започва да се слага мая и дрожди,благодарение, на което тестото става меко и пухкаво.
Във Франция наред с други сладкиши, поничката се е считала за най-висше изкуство.
Ако с едновремешната поничка можело да бъде насинено нечие око, то днешната поничка е толкова мека и пухкава, че стискайки я в ръка тя се връща в първоначалното си състояние.
Интересно е наименованието на поничките. В Полша/областта Шльонск до 1714г./ поничките се наричат крепле.В немския език се използва названието Pfannkuchen.В Португалия са известни като Bolas de Berlim, a във Франция - ВоиIe de Berlin, във Финландия - Berlininmunkki. В американската култура, поничките са известни като doughnuds.


Но каквото и да си говорим, поничките са истинско удоволствие, не само за любителите на тестата, но и за хората,  които са готови да нарушат правилата на здравословното хранене,защото изкушението е неустоимо.


Решавайки да напрая понички дълго избирах рецепта и накрая се спрях на рецептата на Вили от "Къкрещо гърненце"от където идва и темата на моята публикация.
Получиха се наистина много вкусни и пухкави като облачета понички.
В рецептата промених съвсем малко от 
съдържанието по  мое усмотрение.
Прясното мляко замених със течна сметана /12%/, маслото съчатах със зехтин и увеличих количеството на меда,съдържащ се в рецептата. Иначе тестото е наистина като "вълшебно" и има широко приложение.Запазих наименованието казанлъшки понички,защото това отговаря на произхода им и удоволствието, което изпитвахме,хапвайки от тях, когато те те появиха на много места в България.
   
ПРОДУКТИ

За тестото

100 мл. сметана/12%/
3 яйца
2с.л. мед
60гр.краве масло
40мл.зехтин
3ч.ч. брашно*
1 препълнена ч.л.суха мая
1щ. сол
1щ. захар

За пържене

300мл. олио
За поръсване
пудра захар

За гарниране

мед,сладко,течен шоколад,

*Вместимост на чашата=240мл.

ПРИГОТВЯНЕ


Брашното се пресява с маята.Прибавя се щипка сол и захар и съда се поставя на страна.


Яйцата се разбиват с меда. Прибавя се постепенно мазнината.



Добавя се и сметаната.


Постепенно се слага и брашното до получаване на меко тесто. Прилага се техниката биене на тесто и разтягане и сгъване на тесто.


Готовото тесто се слага в найлонов плик и се оставя да втаса.


Щом тестото удвои обема си,


се прехвърля върху хартия за печене, поръсена с брашно.


За по-лесно разточване, тестото се разделя на две части.
Разточва се кора с дебелина 1см.


С подходяща форма или чаша се изрязват кръгчета и с по-малка форма и вътрешни кръгчета за образуване на широк отвор.При пърженето отвора се свива затова трябва да е по-голям.


Мазнината за пържене се сгорещява, но когато започне пърженето, котлона се намалява , за да не се зачервят поничките прекомерно и да останат вътре тестени.


Поръсват се с пудра захар.


Поничките не се пълнят вътре, въпреки че не са сладки.


Но затова пък може да се консумират със сладко, мед или течен шоколад. Сирене или кашкавал също са много подходящи


Ние предпочитаме малиново сладко,но не бихме се отказали и от сирене или кашкавал.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник : http://vili-blog.blogspot.com/2015/07/100.html?m=1














Коментари

Популярни публикации