ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ " АЙДЕМО"
Усещането за Виена,свързваме с прочутите виенски сладкарници и предлаганите прочути специалитети-Торта Сахер и Ябълков щрудел .
Въпреки че в наименованието на сладкиша се промъква и ориенталска нотка, той си остава традиционен австрийски десерт.
Интересна е историята на сладкиша, свързана с различни версии и легенди. Според най-известната, сладкото изкушение се е появило в епохата на Ренесанса под силно арабско влияние.
Маврите са обичали ябълков щрудел и затова някои изследователи приемат ,че рецептата тръгва от Испания минава през Франция и стига до Хабсбургската империя . И точно във Виена получава сегашното си наименование.
Според друга версия историята на щрудела се свързва с Византия и Турция , в които десерти от подобен характер са доста разпространени.
Съществуват и версии,които търсят дори и източен привкус на десерта, считайки че първият щрудел във Виена е изпечен от китайски готвач дошъл в Европа.
Най-старата рецепта за щрудел датира от 1696г. И до 1800г. вече са познати много разновидности на сладкиша.
Днес щрудел ът е разпространен не само в Европа , но и в други континенти.
От 2003г. до 2005г. сладкишът е бил официален десерт в щата Тексас в САЩ.
Щруделът е един от най- често консумираните десерти и у нас. Вариантите са много и начините на приготвяне разнообразни.
Правила съм щрудел с тънки кори, бутер или набухвателно тесто. Интерес предизвикват комбинациите между продуктите и формата, чрез която се представят.
Предлагам щрудел, който съчетава комбинация от тънки кори и кексово тесто , в компанията на свежи ябълки и орехи ," окъпани" в орехово олио.
ПРОДУКТИ
Кори за баница Айдемо 1 бр.
3 ябълки+1ч.л. канела
100гр. нарязани на малки късчета орехи
50 мл. орехово олио
25 гр. краве масло
Вътрешна заливка
2 яйца
100 мл. кисело мляко с 1ч.л. сода бикарбонат
50 мл. слънчогледово олио
100гр. захар
60гр. бяло брашно
1/2 п.бакпулвер
ванилия
Външна заливка
100гр.захар
100мл. вода
1с.л. масло
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред се приготвя вътрешната заливка като яйцата се разбиват със захарта.Към киселото мляко прибавяме содата,а към пресятото брашно-бакпулвера.
Към олиото се прибавя разтопеното масло.На части се прибавя мазнината към сместта. Прибавят се киселото мляко и брашното.
Всяка кора се разделя на кръст на 4 триъгълника.
Ябълките се настъргват на ренде и се прибавя канелата.
Всеки триъгълник се намазва с орехово олио.
От върха на триъгълника по диагонал се нагъва на хармоника.
Двата края на кората се прибират надолу.
Отгоре се поставя от орехите.
Прибавя се и от ябълковата плънка.
Накрая се добавя от вътрешната
заливка. Кората се навива отдолу до горе.
Обръща се. Получава се фигурата.
Щруделите се подреждат в тава,покрита с хартия за печене.
Поставя се по малко масло върху всяко късче!
Намазват се отгоре с останалата заливка.
Поставят се в загрята фурна и се пекат 30 минути на 170°С.
След като се охлади щруделът се залива със сиропа,като захарта се карамелизира и се поставя маслото.Внимателно се налива водата.След като карамелът се разтопи се полива с лъжица всеки щрудел.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар