ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ " АЙДЕМО"




Усещането за Виена,свързваме с прочутите виенски сладкарници и предлаганите прочути специалитети-Торта Сахер и Ябълков щрудел .
Въпреки че в наименованието на сладкиша се промъква и ориенталска нотка, той си остава традиционен австрийски десерт.
Интересна е историята на сладкиша, свързана с различни версии и легенди. Според най-известната, сладкото изкушение се е появило в епохата на Ренесанса под силно арабско влияние.
Маврите са обичали ябълков щрудел и затова някои изследователи приемат ,че рецептата тръгва от Испания минава през Франция и стига до Хабсбургската империя . И точно във Виена получава сегашното си наименование.



Според друга версия историята на щрудела се свързва с Византия и Турция , в които десерти от подобен характер са доста разпространени.
Съществуват и версии,които търсят дори и източен привкус на десерта, считайки че първият щрудел във Виена е изпечен от китайски готвач дошъл в Европа.
Най-старата рецепта за щрудел датира от 1696г. И до 1800г. вече са познати много разновидности на сладкиша.
Днес щрудел ът е разпространен не само в Европа , но и в други континенти.
От 2003г. до 2005г. сладкишът е бил официален десерт в щата Тексас в САЩ.
Щруделът е един от най- често консумираните десерти и у нас. Вариантите са много и начините на приготвяне разнообразни.
Правила съм щрудел с тънки кори, бутер  или набухвателно тесто. Интерес предизвикват комбинациите между продуктите и формата, чрез която се представят.
Предлагам щрудел, който съчетава комбинация от тънки кори и кексово тесто , в компанията на свежи ябълки и орехи ," окъпани" в орехово олио.

ПРОДУКТИ

Кори за баница Айдемо 1 бр.
3 ябълки+1ч.л. канела
100гр. нарязани на малки късчета орехи
50 мл. орехово олио
25 гр.  краве масло

Вътрешна заливка

2 яйца
100 мл.  кисело мляко с 1ч.л. сода бикарбонат
 50 мл. слънчогледово олио  
100гр. захар
60гр. бяло брашно
1/2 п.бакпулвер
ванилия

Външна заливка 

100гр.захар 
100мл. вода
1с.л. масло

ПРИГОТВЯНЕ



Най-напред се приготвя вътрешната заливка като яйцата се разбиват със захарта.Към киселото мляко прибавяме содата,а към пресятото брашно-бакпулвера.
Към олиото се прибавя разтопеното масло.На части се прибавя мазнината към сместта. Прибавят се киселото мляко и брашното.



Всяка кора се разделя на кръст на 4 триъгълника.


Ябълките се настъргват на ренде и се прибавя канелата.


Всеки триъгълник се намазва с орехово олио.


От върха на триъгълника по диагонал се нагъва на хармоника.


Двата края на кората се прибират надолу.


Отгоре се поставя от орехите.


Прибавя се и от ябълковата плънка.


Накрая се добавя от вътрешната 
заливка. Кората се навива отдолу до горе.


Обръща се. Получава се фигурата.


Щруделите се подреждат в тава,покрита с хартия за печене.
Поставя се по малко масло върху всяко късче!



Намазват се отгоре с останалата заливка.


Поставят се в загрята фурна и се пекат 30 минути на 170°С.


След като се охлади щруделът се залива със сиропа,като захарта се карамелизира и се поставя маслото.Внимателно се налива водата.След като карамелът се разтопи се полива с лъжица всеки щрудел.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации