ВИНЕН КЕБАП С ТЕЛЕШКО МЕСО
Кебапите се приготвят чрез запържване или задушаване на кубчета месо в мазнина или сос. В някои случаи се прилага печене на скара или на жар.
Кебап наричан още Тас-кебап е традиционно българско ястие, което се приготвя от свинско, агнешко или телешко месо, кромид или праз, брашно, домати и подправки.
Много популярен е „виненият кебап“, чието име идва от факта, че при запържването на продуктите сместа се разрежда не с вода, както обикновеният кебап, а с червено вино, което допълнително обогатява вкуса на ястието.
Технологията на приготвянето на кебапите е заимствана от ориенталската кухня, а впоследствие е доразвита и изменена съобразно с особеностите на националната ни кухня. Използва се свинско месо, сосът се приготвя с яйца и мляко, поради което има бял цвят вместо типичния червен. Кебапите се приготвят по няколко начина и в практиката тяхното разнообразие е голямо както поради различните продукти, така също и поради различните прилагани обработки. Използват се различни видове месо, като се предпочита по-младо и крехко агнешко, телешко и свинско месо от контрафилето, капака, ябълката, плешката и шола; агнешко месо от бута, плешката, тръбната и ребрената част. Използва се още месо от сърни, елени и есетрови риби.
Сосът може да бъде различно оцветен. Той е вкусен и ароматичен, което се дължи на многото употребени подправки – чубрица, джоджен, черен пипер, дафинов лист, вино, лютиви чушки, чесън и др. Кебапите се поднасят със или без гарнитура.
В зависимост от технологията на приготвянето и състава на течната част кебапите се разделят на следните групи: кебапи със сос; кебапи от изпържено и задушено месо, останало на мазнина; кебапи, задушени в пергаментова хартия, було, палачинка; кебапи, печени
на скара или шиш.
Кебапи със сос.
Месото се запържва в мазнина, изважда се и се приготвя запръжка от ситно нарязан лук, доматено пюре, брашно и червен пипер. Запръжката се разрежда с малко бульон и месото се връща в нея. Прибавят се и подправките - чубрица, джоджен, черен пипер, чесън, бяло вино. Задушава се при умерена температура до достигане на кулинарна готовност на месото.
Някои кебапи след полуомекване на месото се разпределят в пръстени съдове и допълнително се задушават в тях. На други кебапи сосът се застройва с кисело мляко и яйца. Те се отличават с бял цвят на соса. Кебапите със сос от тази група се предлагат с подходяща гарнитура - задушен ориз, пюре от картофи, патладжани, тиквички и др. Типични представители на тази група кебапи са винен, таскебап, горски, хайдушки, аджемкебап.
Виненият кебап независимо с какво месо се приготвя може да се остави и само на мазнина.
В своята практика съм приготвяла кебапа с обилен рядък/според нашия вкус/ сос и с добавка на червено вино.
ПРОДУКТИ
За основното ястие
500гр.телешко сварено месо
1глава лук
2 моркова
2с.л.брашно
1 с.л. червен пипер
3с.л.олио
1л.бульон /получен от вареното телешко месо/
1кубче телешки бульон
1ч.л.черен пипер
1ч.ч. червено вино
За гарнитурата
1 ч ч. ориз
1/2ч.л сол
1л.вода
черен пипер за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ
В подходяща тавичка,най-напред се запържва лука.
Прибавят се морковите настъргани на ренде.
Добавя се брашното. След като придобие златист цвят се добавя червеният пипер .
Накрая се прибавя и свареното месо.
Продуктите се поставят в тенджера и се добавя горещия бурьон.Слага се и кубчето бульон.
Ястието след завиране се вари 60 минути.
Десет минути преди отстраняване се добавя виното.
Оризът се сварява в подколената вода и се отцежда през гевгир. За по-добър вид оризът се изплаква със студена вода.Слага се в ястието при сервиране.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар