КАПАМА С ДИВЕЧ
Капама̀ е балканско ястие. Думата е с турски произход. и означава „затворен“.
Приготвя се от кисело зеле, ориз, подправки – черен пипер, дафинов лист и чесън, различни видове месо (свинско, телешко, кървавица, наденица, пиле, заек и др.). В разложко се добавя и така нареченото „чекъне“ (червено цвекло) или туршия от цвекло.
За Нова година реших да приготвя капама.
За разлика от друг път ,сега разполагах с достатъчно количество дивеч и сложих предимно от него.Наденицата ни също е домашна и предимно от дивеч. Прибавих и 200 гр.сланина и 100 гр.бекон. Приготвих капамата съгласно обичая възприет у дома да се слага няколко вида месо,наденица и сарми.
ПРОДУКТИ
1 кг. Заешко месо
1 кг. Сърнешко месо
1 фазан
1 кг. месо от глиган
600 гр.наденица
200 гр.сланина
100 гр. бекон
2 кг. кисело зеле
дафинов лист
червен пипер
черен пипер
1 ч.ч.вино
100 мл.вода
За плънката на сармите
10 листа зеле
200 гр.ориз
1 гл.лук
подправки черен пипер,сол, джоджен
ПРИГОТВЯНЕ
Зелето се нарязва на дребно.Овкусява се с червен пипер и черен пипер.Месото се нарязва на едри парчета и се овкусява с черен и червен пипер.
Сланината и бекона също се нарязват на тънки парчета.
Приготвя се пръстен гювеч.
На дъното се поставят листа от зеле и върху тях се подреждат парчета сланина и бекон.
Подрежда се втори ред от зеле.Поставят се сланинки и бекон. Отгоре се слагат дафинови листа.
Отгоре се подрежда половината от месото.Върху него се подреждат сланинки и бекон. Отново се поставя зеле , сланинки и дафинови листа. Слага се и другата половина от месото,сланинки и бекон.
Върху него се реди отново зеле, сланинки,бекон ,дафинови листа и отгоре се подреждат надениците.
Подреждат се и сармите.Отгоре се подреждат последните парчета сланина и бекон.
Капамата се покрива със зелеви листа.
Гърнето се захлупва и се поставя в студена фурна.Пече се на 100°С около 6 часа.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар