КЕКС С ВИНО В КОМПАНИЯТА НА ПОТОПЕНИ В ШОКОЛАД ЯГОДИ



Кекс с вино? Бях доста скептична към подобна комбинация. Представях си как едно класическо печиво любимо на малки и големи,може да се съсипе с вкуса на нещо не само необичайно, но и съвсем специфично вкусово усещане.

Все пак реших да опитам. Св.Валентин  и Трифон зарезан са удобни поводи не само да съчетая двата символа на предстоящите празници,но и да опитам нещо различно.
Ягодите в шоколад са любими в деня на влюбените и тази комбинация  с винен кекс  може да присъства на празничната трапеза и на двата празника.
Но какво ли ще се получи ако се съчетае всичко това?
Имам доста необичайна формичка за сладкиши,наподобяваща замък.Преди доста време я купих от едно малко магазинче на улица"  Пиротска" в София.

Тази формичка, толкова необичайна има своята история . Нарича се форма за сладкиши "Замъкът Бланкенбург". Замъкът се намира в Германия.


По времето на Ернст Аугустин-крал на Хановер и херцог на Кимбърленд,тортите се пекли в твърди медни форми.


След време на търг в замъка Мариенбург фирмата LURH се сдобиват с тези 200 годишни форми за печене на фамилията Велфите. Правила съм много печива в тази форма и винаги съм получавала отличен резултат.
Благодарение на отвора в средата могат да се поставят сладкиши и плодове.Този път избрах ягоди и съчетанието с шоколад беше добра идея.


Различното,този път в съдържанието на
сладкиша, беше виното, което добре обмислих и използвах от домашното ни вино , което произвеждаме от подбрани винарски сортове.
Направих половин доза от сладкиша, колкото можеше да събере формата и се получи великолепен  кекс,ароматен и много вкусен.


Може без преувеличение да се каже, че всяка хапка от сладкиша доставя истинска наслада.Съчетанието с ягодите в шоколад, допълва вкусната идилия.


Неустоими късчета обляни с шоколадов ганаш.


И визуално и вкусово тези резенчета шоколадова наслада впечатляват.


С удоволствие споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

125 гр. краве масло
200 гр.кафява захар
3 яйца
2 ч.л. домашно сладко от портокалови кори
250 мл.   домашно вино
200 гр.  брашно
60 гр. какао
2 ч.л. бакпулвер
1щ.сол

За шоколадовия ганаш

100 мл. сладкарска сметана
100 гр натурален шоколад

Ягоди -500гр.
По 50 гр. бял и натурален шоколад

Декорация : захарни сърчица

Важно! Сместа е за форма 23см. Моята е значително по-малка и използвах 1/2 доза.

ПРИГОТВЯНЕ

Продуктите се разделят на сухи и мокри съставки.
Разбиват се  яйцата.Постепенно се прибавя захарта.Разтопено се прибавя и кравето масло. Прибавят се  като се редуват виното и сухите съставки /добре разбъркани/брашно, какао, набухвател,сол.
Сместта се поставя във формата, която е подмазана с масло и поръсена с 1 с.л. какао.
Пече се 30 м. на температура 160°C. Във форма 23 см се пече 40 минути или до суха клечка.
Кексът се оставя във формата докато се охлади.
Приготват се ганаша и ягодите , които се потапят в шоколад, разтопен на водна баня. 
Ганашът се приготвя като сметаната се загрява до завиране и се прибавя шоколада, начупен на парчета.
Сместта се излива върху кекса,който е обърнат, за да се очертаят релефите.


Кексът е готов за  декориране


Най-напред се поставят захарните сърчица.
Ягодите се слагат в средата   на очертания кръг.


Сега разбирам, че съчетанието на ягодите с винен кекс е наистина много подходящо. И чаша вино ще бъде добра идея.


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации