БОБ -ЧОРБА В ЦЕПТЕР
Като биологично култура бобът се характеризира с важни хранителни кочества
Основни качества
Енергия
131 kJ (30 kcal)
Въглехидрати
6.97 g
Нишесте
0.88 g
Захари
3.26 g
Сукроза
0.36 g
Глюкоза
1.51 g
Фруктоза
1.39 g
Лактоза
0 g
Малтоза
0 g
Галактоза
0 g
Влакна
2.7 g
Мазнини
0.22 g
Витамини
Витамин A
0 μg (0%)
α-каротин
69 μg
β-каротин
379 μg (42%)
Тиамин (B1)
0.082 mg (7%)
Рибофлавин (B2)
0.104 mg (8%)
Ниацин (B3)
0.734 mg (5%)
Пантотенова к-на (B5)
0.225 mg (5%)
Пиридоксин (B6)
0.141 mg (11%)
Фолиева к-на (B9)
33 μg (8%)
Кобаламин (B12)
0 μg (0%)
Витамин C
12.2 mg (14%)
Витамин D
0 μg (0%)
Витамин Е
0.41 mg (3%)
Витамин K
43 μg (36%)
Ликопен
Минерали
Калций, Ca
37 mg (4%)
Желязо, Fe
1.03 mg (13%)
Магнезий, Mg
25 mg (6%)
Фосфор, P
38 mg (5%)
Калий, K
211 mg (4%)
Натрий, Na
6 mg (0%)
Цинк, Zn
0.24 mg (2%)
Мед, Cu
0.069 mg (8%)
Манган, Mn
0.216 mg (9%)
Селен, Se
0.6 μg (1%)
В България бобът е познат като национално ястие. Приготвя се в различни варианти като ежедневна храна или е част от празнично ритуалните храни.
На българската трапеза се приготвя като
Боб яхния
Печен боб
Пържен боб
Чушки пълнени с боб
Приготвяла съм всички тези варианти,но любимото ни ястие е Боб-чорба. Обикновено го приготвям в тенджера Цептер. Характерното да този вид съд за готвене е, че ястието се вари на ниска температура. Вкусът на сготвеното ястие е невероятен.
ПРОДУКТИ
500гр.бял боб
2 литра вода
1глава лук
2 моркова
2 с.л сухи домати
1 червеначушка
джоджен
1равна с.л.сол
3 с.л. олио
ПРИГОТВЯНЕ
Фасулът се накисва във вода от вечерта за една нощ. На другия ден водата се изхвърля и се налива нова вода , която се оставя да заври и отново се изхвърля. Налива се 1 литър вода във тенджера Цептер и се поставят бобовите зърна.
Зеленчуците се нарязват на дребно.
Добавят се в тенджерата.
Ястието се вари на ниска температура - на 4 степен от 11. Солта и олиото се прибавят 10 минути преди края на готвенето. Времето за варене е 60 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар