ТОРТА ЦИФРА ПАВЛОВА С МАРТЕНИЧКИ



Едва ли има някой, който да не е чувал за руската балерина Анна Павлова .




 Ако не заради невероятното й балетно изкуство, то поне заради също толкова известната торта, създадена в нейна чест и носеща нейното име.


Оригиналната рецепта наистина е много ефирна и семпла. Целувчени блатове с бита сметана и плодове.


Както често се случва, историята на тортата е обвита в лека неяснота и Австралия и Нова Зеландия спорят за авторство върху рецептата.

Новозеландците твърдят, че през 1926, когато балерината отсяда в хотел Уелингтън, главният готвач приготвя десерт в чест на балерината и ефирен като нея.
От своя страна, австралийците претендират, че когато през 1929 Анна Павлова посещава страната е помолила главния готвач на един от хотелите да приготви нещо леко за десерт. След дълги експерименти се ражда едноименната торта.
Вярвате или не, но от тогава до сега, въпросът за авторството тормози умовете на доста хора и след няколко обстойни исторически проучвания за сега Австралия печели.


Торта Павлова не беше непозната за мен. Множество пъти съм чела нейната история. Вкусово  ми допадаше, но имайки пред вид, че целувченото тесто не беше в моите компетенции, все отлагах нейното приготвяне. 

Но виждайки торта Павлова цифра 10 в блога Ellenas Kitchen и аз се запалих.


Тортата  бе толкова свежа и нежна,че просто не можеше да не я направя.


Още повече, че наближава 1 март и една такава символична за празника торта ще  зарадва моите приятели.


Новото при мен, е решението ми да направя целувчени мартеници като цветчета и да ги свържа с готова мартеничка, която като аксесоар много щеше да подхожда на пъстротата в украсата на тортата. Получи се наистина красива торта Павлова цифра. Споделям я с удоволствие.

ПРОДУКТИ

6 белтъка
375 гр. захар
1 ампула есенция ванилия
6 ч.л. царевично нишесте.
червена боя за целувчените цветчета.

За пълнеж

200 мл. сладкарска сметана 
3 с.л. пудра захар.


За украса 

50 гр.шоколад разтопен на водна баня
150 гр. ягоди
захарни бонбони малини и капини


ПРИГОТВЯНЕ


Белтъците се поставят в подходящ съд. Прибавя се захарта и щипка сол.


Сместа се разбива на сняг.


до твърди връхчета.



Приготвя се шаблон върху картон. Отгоре се поставя хартия за печене. Всичко се поставя в тава. Щприцоват се от белтъчната смес върху шаблона розички.
 След като се очертае цифрата отгоре се шприцова и втори ред розички. Подготвят се и останалите орнаменти и се подреждат около цифрата. 
Готовата фигура и орнаменти се поставят в загрята на 100°С фурна. Пече се 2 часа. Фурната не се отваря до пълното охлаждане на блата и орнаментите.


Блатът се украсява с шоколад. 


Охладената сметана се разбива в съд поставен в друг с ледено студена вода.
Върху блата се шприцова разбитата сметана.


Отгоре се украсява с парченца ягоди,бонбони.


От страни се поставят орнаментите-слепени цветчета и гъбки.


Най- отгоре се закрепват мартениците от едно бяло и едно червено цветче-целувка.


Останалите целувки и ягодки.



ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации